Případ ROP Severozápad: Soud propustil z vazby podnikatele Ježka

Podnikatel Daniel Ježek, který je obviněný s dalšími pětadvaceti lidmi z údajných machinací s evropskými dotacemi ROP Severozápad, se dostal na svobodu. Po necelém tři čtvrtě roce ve vazbě ho propustil ústecký okresní soud. Ježek byl za mřížemi jako jediný z obviněných a složil bezmála šestnáctimilionovou kauci.

Kauza ROP Severozápad se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Mezi obviněnými jsou regionální politici i vysocí úředníci. Ježka policie spolu s ostatními stíhá za poškození finančních zájmů Evropské unie, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, účast na organizované zločinecké skupině, zneužití pravomoci, porušení povinnosti při správě cizího majetku a podplácení.

Podnikatel, který býval považovaný za vlivného člena občanské demokracie, seděl ve vazbě od loňského prosince, nyní soud vyhověl jeho žádosti o propuštění. „Chtěl bych poděkovat soudci, hlavně obhajobě a chtěl bych poděkovat i státnímu zástupci, že jsem konečně po devíti měsících doma. Jinak bych chtěl říct, že se cítím nevinný a dokážu to,“ uvedl před opuštěním soudní budovy Ježek.

Zákaz styku s Kušnierzem

Kvůli trestnímu stíhání má obstavené pozemky i bankovní účet, a na peněžitou záruku si proto podle Ježkova advokáta Michaela Kise musel půjčit. „Nejedná se o peníze jeho, částečně poskytla na peněžitou záruku peníze jeho matka a část si půjčila jeho manželka z obchodní společnosti,“ uvedl a dodal, že soud jeho klientovi stanovil pro pobyt na svobodě řadu podmínek.

„Mezi ně patří dohled úředníka probační a mediační služby, být kontaktní na konkrétním telefonním čísle. Byla přijata záruka za vazbu, to znamená peněžitá záruka ve výši 15,8 milionu. Musí odevzdat pas a musí se zdržet kontaktu s konkrétní osobou,“ uvedl Kis. Podle informací ČTK je tím konkrétním člověkem Petr Kušnierz, který si odpykává v souvislosti s ROP Severozápad sedmileté vězení.