Armádní veterina je v pohotovosti. Vojáci pomáhají i s africkým morem

Armádní veterináři v úterý předvedli možnosti mobilní ambulance v Hlučíně na Opavsku. Právě zde sídlí Vojenský veterinární ústav, který své specialisty vysílá nejen do zahraničních misí, ale také v rámci Česka.

Státní veterinární správa už o pomoc odborníky z Vojenského veterinárního ústavu v Hlučíně požádala.

„Pro nás to znamená vyčlenit zásahovou skupinu o počtu dvou lékařů, jednoho technika, jednoho řidiče. Takový tým by pracoval ve veterinárních a sanačních ústavech, kam jsou tato prasata z ohniska nákazy a ze zamoření odvážena,“ sdělil ředitel ústavu Vladimír Žákovčík.

Jeho zaměstnanci dohlížejí i na to, aby lovci ve vojenských újezdech snižovali tamní populaci divokých prasat. V případě možného nasazení u jaderné havárie nebo velmi nebezpečných nákaz přenášených zvířaty mají k dispozici speciální dekontaminační linku a další vybavení. 

Zlínské lesy se zamkly. Kvůli prasečímu moru (zdroj: ČT24)

Vojáci se nedávno podíleli také na stavbě několik desítek kilometrů dlouhého elektrického ohradníku, který vymezil pohyb divokých prasat ohrožených africkým morem. Ohradníky stojí mezi Zlínem a Fryštáckou přehradou, Fryštákem a Lukovem, Lukovem a Zlínem-Velíkovou, Zlínem-Velíkovou a Hrobicemi a také v úseku mezi Veselou a Lípou.

Jsou napájené bateriemi. Elektřina v ohradníku nemá takovou intenzitu, aby nějak ohrozila člověka, který se ho náhodou dotkne.

V první polovině srpna bylo podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda v ohnisku nákazy potvrzeno na 90 případů choroby. Přenášejí ji volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečná.

Vojenská hlučínská veterinární jednotka, která je určena pro zvládání nenadálých katastrov - například chemického či bakteriologického útoku, slouží k prvotnímu ošetření velkých zvířat či psů. 

„Polní pracoviště se skládá ze speciálního kontejneru. V něm je umístěno potřebné vybavení jako operační stůl, vybavení laboratoře či třeba odchytové sítě,“ vyjmenoval šéf ústavu. Součástí veterinární nemocnice je také prostorný nafukovací stan. Mobilní jednotka vznikla v roce 2014. Daňové poplatníky stála 15 milionů korun.

Letos už vojenští veterináři pomáhali například na jižní Moravě v boji s ptačí chřipkou. Armáda tehdy na žádost svých kolegů v lednu vyslala veterináře, kteří se zapojili do likvidace ohnisek ptačí chřipky.