Od silnice v Dolním Dvořišti odešly prostitutky pod střechu. Neziskovky za nimi nemohou

Události v regionech: Dolnímu Dvořišti se daří vytlačovat prostituci ze svých ulic (zdroj: ČT24)

Pozornost řidičů mířících po silnici E55 přes Dolní Dvořiště do Rakouska již příliš nerozptylují lehké ženy. Příhraniční obci se daří prosazovat vyhlášku, která zakazuje pouliční prostituci. Sexuální služby se u hranic s Rakouskem stále nabízejí, ale spíše v privátech. To však netěší terénní pracovníky neziskových organizací, kteří se starají například o zdravotní stav prostitutek, ale nyní se k nim nemohou snadno dostat.

Během tří let od chvíle, kdy si dvořišťská radnice najala bezpečnostní agenturu, aby prosazovala místní vyhlášku, prostitutky od silnice E55 prakticky zmizely. Nanejvýš je možné zahlédnout je mimo obec, kam již vyhláška nedosahuje. Opakované porušování městské vyhlášky totiž může končit až vězením.

„Jsou úspěšní, už se tady žádná prostituce nevyskytuje kromě veřejných domů,“ zhodnotila působení bezpečnostní agentury obyvatelka obce.

Zdaleka to ale neznamená, že se nyní již živí všichni obyvatelé Dolního Dvořiště počestně. „Děvčata se stáhla z ulice a schovala se na priváty. Prostituce se schovala, nevymizela,“ podotkla Tereza Klorová ze spolku Streetwork. Ten je jednou z organizací, které prostitutkám v terénu pomáhají a například se starají o jejich zdravotní stav. Ženy jsou totiž ohrožené važnými, pohlavně přenosnými nemocemi – dvěma typy žloutenky, syfilis a HIV.

Problém je, že se k prostitutkám, které nepostávají u silnice, hůře dostávají. I když jejich počet zůstává stejný, Tereza Klorová a Viktorie Kušnireková ze spolku zkontrolují méně dívek než v době před příchodem obecní ochranky.

Radnice ale nic měnit nechce. S výsledkem je spokojena, i když bezpečnostní službě platí 140 tisíc korun měsíčně. Podle starostky Heleny Panské se investice vyplatí, uvedla, že chce smlouvu prodloužit. Neziskové organizace se tak musí smířit s tím, že k prostitutkám i nadále povede obtížnější cesta.