V Poštorné otevřeli novou věznici. Areál původně sloužil jako zařízení pro běžence

V Břeclavi-Poštorné otevřeli nově zrekonstruovanou věznici pro dvě stovky odsouzených. Areál původně sloužil jako zařízení pro zadržování běženců. V posledních dvou letech prošel přestavbou, na které se podílelo přes třicet vězňů. Vězeňská služba v krátké době otevřela druhý zrekonstruovaný objekt.

V nově zrekonstruovaném areálu v Poštorné najdou zázemí dvě stovky odsouzených mužů. Kapacita břeclavské věznice se tak zvýší na čtyři sta dvacet tři vězňů. Areál je určen pro odsouzené k výkonu trestu ve věznici s dohledem a s dozorem, břeclavská věznice ho bude naplňovat postupně. V objektu je kromě cel zdravotní středisko, také třeba kulturní místnost či keramická dílna, kde mohou odsouzení podle vedení věznice smysluplně trávit čas v mimopracovní době.

„Největší změnou oproti předchozímu stavu areálu je zbudování objektu pro vstup, také vytvoření takzvaného zakázaného pásma s technickými prvky a zbudování operačního střediska a kamerového systému,“ řekl ředitel břeclavské věznice Vladan Havránek.

Věznici stavěli odsouzení, státu ušetřili tři miliony

Od listopadu 2015 v Břeclavi funguje vězeňské oddělení pro odsouzené v dohledu. Právě tito odsouzení pomáhali s rekonstrukcí areálu. „Do projektu se zapojilo více než třicet tři vězněných lidí. Odpracovali zde více než dvacet šest tisíc hodin, a tím státu ušetřili tři miliony korun,“ spočítal generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. Investice do nového areálu přesáhla třicet milionů korun.

Tisková konference k otevření věznice v Poštorné (zdroj: ČT24)

Zařízení pro uprchlíky se místním nelíbilo, věznice jim nevadí

Objekt v Poštorné sloužil v devadesátých letech jako záchytné středisko pro uprchlíky, poté byl areál léta nevyužitý. Vězeňská služba ho chtěla přestavět na novou věznici už v roce 2012. V lednu 2013 ale přišla amnestie tehdejšího prezidenta Václava Klause, takže se věznice uvolnily, a areál byl proto zakonzervován. O dva roky později v něm vláda dala postavit stanový tábor pro tři stovky běženců, nebyl ale využit a po měsíci byl zrušen. „Místní obyvatelé tenkrát proti uprchlickému zařízení protestovali. Vybudování věznice jim nevadí,“ řekl starosta Břeclavi Pavel Dominik.

Další věznice by měla vzniknout v jižních Čechách

Vězeňská služba v krátké době otevřela druhý zrekonstruovaný objekt pro vězně. Na začátku července to byla věznice v Drahonicích na Lounsku pro sto devadesát odsouzených žen. Podle ředitele služby Petra Dohnala je to reakce na přeplněnost věznic. V Česku je podle něj více než dvacet dva tisíc vězňů, ale jen dvacet tisíc míst ve věznicích.

Počet vězňů ve věznicích
Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti

Vězeňská služba podle Petra Dohnala plánuje další rozšiřování ubytovacích kapacit v současných věznicích. Mimo to chce postavit i zcela novou věznici takzvaně na zelené louce, která by měla kapacitu asi osm set míst. Stavět by se podle generálního ředitele Vězeňské služby mělo někde na jihu Čech.