Oplocení a omezený pohyb. Hejtman Čunek vyhlásil na Zlínsku stav nebezpečí kvůli moru prasat

Zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) vyhlásil v kraji kvůli africkému moru prasat (AMP) stav nebezpečí. Platí od jedné hodiny odpoledne do 29. srpna. Mimořádný stav má umožnit zamořené území lépe chránit a zabránit tomu, aby se nakažení divočáci nedostali z ohniska nákazy. Kolem ohniska nákazy vznikne elektrický ohradník kolem, lidé nebudou moci do lesa se psy, zemědělci nesklidí některá pole. Opatření přijdou až na 12 milionů korun.

Choroba prozatím nepřekročila hranice Zlínského kraje. Cílem opatření, která v souvislosti s vyhlášením stavu nebezpečí nastanou je udržet prasata v nakaženém území a nevpustit tam jiná. Kolem ohniska nákazy na Zlínsku by měl vzniknout zhruba 45 kilometrů dlouhý elektrický ohradník. „K montáži bych rád využil dobrovolné hasiče a další dobrovolné složky. Těm to chceme proplatit,“ upřesnil hejtman Jiří Čunek. Hejtman dodal, že se zatím obejdou bez armády. 

Elektrické ohradníky budou fungovat v kombinaci s pachovými

Vymezeným územím jsou katastrální území obcí Březová, Fryšták, Hrobice, Hvozdná, Lípa, Lukov, Ostrata, Slušovice, Veselá, Zlín a Želechovice nad Dřevnicí. Právě tam vyrostou elektrické ohradníky v délce přes čtyřicet kilometrů. Kopírovat budou prakticky zamořené území, kde už myslivci minulý týden umístili pachové ohradníky. „Bude to kombinace elektrických a pachových ohradníků. Na místech s komplikovaným terénem elektrické ohradníky nebudou, zůstanou pouze pachové,“ vysvětlil Jiří Čunek. 

Tisková konference hejtmana Jiřího Čunka (zdroj: ČT24)
Vysoce riziková oblast ohraničená pachovými ohradníky
Zdroj: ČT24/SVS

Lidé se psy mají na území vstup zakázán

Uvnitř oploceného uzemí  budou platit mimořádná opatření pro místní obyvatele. Nebudou tam moci chodit se psy a jinými domácími zvířaty. „ Když půjdou sami na houby, tak budou moci, ale se psy ne. Ti by plašili ty divočáky,“ vysvětlil hejtman Čunek.

Na sto hektarech polí zůstane obilí

Další opatření by se měla dotknout zemědělců hospodařících na polích v dotčené oblasti. „Například se jeví jako nezbytné zachovat určité části těch plodin na polích. To znamená, že je nebudou moci ti lidé nebo ty právnické osoby, ti vlastníci sklidit, protože chceme, aby tam černá zvěř zůstala,“ konstatoval hejtman. A doplnil, že půjde zhruba o sto hektarů plodin, které kraj od zemědělců de facto odkoupí. 

Stav nebezpečí bude podle hejtmana trvat do 29.srpna. „O dalším prodloužení bude muset rozhodnout vláda,“ dodal Jiří Čunek. Odhaduje přitom, že opatření mohou trvat až dva roky. Elektrické ohradníky začnou hasiči v kraji stavět na konci týdně, až je budou mít k dispozici. Policisté pak budou kontrolovat stav elektrických ohradníků a to, jestli lidé dodržují zákaz vstupu se zvířaty za ně.

Zamořená oblast a pásmo s intenzivním odlovem
Zdroj: ČT24/SVS

Myslivci mezitím intenzivně loví divoká prasata. Počet zastřelených zvířat se blíží k tisícovce. V zamořené oblasti veterináři k dnešku nemoc potvrdili u 72 divočáků ze 115 uhynulých. V zamořeném území se stále lovit nesmí. „Prasata, která na nákazu sama nezemřou budeme odchytávat a zabíjet,“ řekl hejtman Čunek. Cílem podle něj je vyhubit všechna divoká prasata v zamořeném území a nevpustit tam další. 

Celkové náklady, které s sebou opatření ponesou, odhadl hejtman Čunek na deset až dvanáct milionů korun. Podle nej ale budou kraji náklady spojené s mimořádným opatřením proplaceny ze zvláštní kapitoly ministerstva financí. „Potvrdit to musí ministr zemědělství. Zlínský kraj by to nemělo stát ani korunu,“ řekl hejtman. O vyhlášení mimořádného stavu Čunka po pátečním jednání s odborníky požádal ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).