Šéf strážníků si za kritikou práce podřízených stojí. Je to pokyn k buzeraci, zlobí se primátorka

Šéf strážníků v Praze 1 kritizuje své podřízené, podle primátorky je jeho způsob nepřijatelný (zdroj: ČT24)

Městští strážníci v centrálním pražském obvodu zatím letos udělili méně pokut a řešili méně přestupků než za stejné období loňského roku – a to o celou polovinu. Jejich ředitel Miroslav Stejskal je kvůli tomu ostře pokáral a nařídil jim, aby pokut vybírali víc. Mají se zaměřit na přestupky, kterých se lidé dopouštějí při jízdě na kolech, koloběžkách nebo segwayích. Strážníci jsou tím znechuceni a někteří zvažují i výpověď. Primátorka Adriana Krnáčová označila způsob tlaku na strážníky za nepřípustný.

„Vážení kolegové. Těžko byste mi vysvětlili, že jsme v prvním pololetí roku 2017 poklesli v počtu zjištěných přestupků ve veřejném pořádku oproti stejnému období roku 2016 o polovinu, tedy o více než 5 tisíc přestupků,“ napsal v dopise strážníkům ředitel Městské policie Prahy 1 Miroslav Stejskal.

Dopis se později objevil na sociálních sítích. Strážníci, které vedení upozorní na špatnou práci, teď dostanou měsíc na nápravu. Zaměřit se mají hlavně na pokutování dopravních přestupků. Od 1. srpna budou muset všichni strážníci po každé směně napsat řediteli e-mail s údaji o tom, kolik přestupků týkajících se koloběžek, segwayů nebo kol v centru města vyřešili.

Pro mnoho městských strážníků je dopis pověstnou poslední kapkou. V minulosti už takových ale obdrželi několik. „Strážníci jsou znechuceni manažerským selháním vedení městské policie. Nemají chuť pracovat, následují nemoci, žádosti o přestupy na jinou Prahu, výpovědi,“ řekl ČT jeden ze strážníků z Prahy 1.

Vedení radnice není spokojeno s veřejným pořádkem na Praze 1 a ředitele městské policie dlouhodobě vyzývalo ke změnám. „Já se domnívám, že ten vnitřní dopis – a já to považuji stále za vnitřní dopis – kde chce, aby všichni strážníci fungovali lépe, aby se jejich práce zlepšila, tak na tom osobně já nevidím nic špatného,“ reagoval starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Jinak se na situaci dívá předseda odborové organizace městských strážníků. Podle něj tlak na vybírání pokut souvisí s výší odměn vedoucích pracovníků. „Veškeré ty vysoké odměny jdou k vedení městské policie, k ředitelům obvodů a jejich zástupcům. Fakticky pak dochází k tlaku ředitelů na podřízené,“ říká předseda výkonného výboru Unie bezpečnostních sborů Richard Krbek.

„Je to nesmysl. To je můj bývalý podřízený zaměstnanec a zaplaťpánbůh, že ten člověk u nás už dávno není. Je to lež, co on říká. Peníze jdou do rozpočtu hlavního města Prahy,“ oponuje ředitel strážníků prvního pražském obvodu Miroslav Stejskal. Podle něj se strážníci zaměřují na nejvážnější přestupky a jde jen o jejich počet - nikoli o to, jak vysokou pokutu uloží.

„Polovinu směny strážník prochodí po ulici a působí preventivně. Pouze polovina jeho činnosti spočívá v tom, že někde odhaluje přestupky a administrativně je řeší. Strážníci na Praze 1 mají tu nevýhodu, že na každých pár desítkách metrů doslova zakopávají o přestupky, což v jiných místech mimo Prahu 1 a v republice vůbec není. Nelze poměřovat toto místo a moje jednání vůči strážníkům s jinými místy. A moji strážnici – i ti zhrzení – ti vědí, o čem píšu,“ tvrdí Stejskal.

Krnáčová: Způsob mě znepokojil a rozčílil

„Já bych pochopitelně nechal, ať se pan ředitel ještě vyjádří, jakým způsobem bude tento dopis implementovat,“ řekl pražský radní pro bezpečnost a prevenci kriminality Libor Hadrava (ANO). Ředitel Městské policie Praha Eduard Šuster se k záležitosti vyjadřovat nechtěl.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) ale serveru Lidovky.cz řekla, že způsob tlaku na strážníky považuje za nepřípustný. „Velmi mě znepokojil a rozčílil ten způsob. Jestli nikdo nezkoumal, proč k poklesu vybraných pokut došlo, a rovnou nařizuje, aby jich bylo vybráno víc, tak je to v podstatě pokyn k buzeraci lidí. Určitě budu chtít po panu Stejskalovi vysvětlení,“ řekla.

Krnáčová přitom není proti samotnému vybírání pokut za přestupky. „Pokud jde o pokutování například segwayů nebo elektrických koloběžek v místech, kde nemají co dělat, tak je to správné, protože to přispívá k vyšší bezpečnosti v ulicích,“ uvedla. Rozdíl ale vidí v tom, že se Stejskal soustředí pouze na počet evidovaných přestupků a výši vybraných pokut.

„Nechápu primátorku, jak se může takto vyjadřovat, když o tom nemá potřebné informace,“ reagoval Stejskal v ČT. Příležitost k vysvětlení ale mít bude, primátorka si ho totiž chce pozvat na jednání s radním pro bezpečnost Hadravou a svým zastupitelským klubem.