Honí nás po úřadech, stěžují si malí vinaři. Kontroly ale ničí falšovatele vín

Vést evidenční knihy, podávat prohlášení, psát výkazy o produkci vína, oznamovat zahájení i ukončení výroby. To vše musí splnit vinaři, aby vyhověli podmínkám zákona. Tisíce především malých vinařů zatím ale všechny povinnosti neplní.

Už téměř čtyři měsíce platí novela vinařského zákona. Zatímco někteří vinaři změny nepocítili téměř vůbec, zejména ti drobní se bojí povinností i častějších kontrol.

Jejich zvýšenou četnost potvrzuje i Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Této instituci budou muset nově hlásit své provozovny i majitelé a provozovatelé vinoték. Do října pro ně platí přechodné období - celorepublikově se zatím přihlásilo 238 provozoven, jejich počet se přitom odhaduje až na čtyřicet tisíc.

Je to zbytečné honění po úřadech

Václav Jilčík vyrobí ročně kolem tisícovky litrů vína. Větší část jeho rodina vypije a zbytek prodá, aby měl na postřik a další náklady. Ale tím, že prodává, už musí splnit řadu povinností. „Je to zbytečné honění a vypisování papírů po úřadech,“ říká vinař.

Vinaři se musí vyrovnat s novými povinnostmi (zdroj: ČT24)

Na jihu Moravy je podle údajů Registru vinic necelých 18 tisíc pěstitelů hroznů a vína. Tisíce z nich podle úředníků neplní předepsané povinnosti.

„Zatěžující to je, ale není to, že by ta zátěž byla nějaká likvidační. Pokud vinař plní všechny povinnosti ze zákona, například si vede evidenční knihu, tak v ní všechny údaje do prohlášení najde,“ řekl Miroslav Račický z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Další zpřísnění od ledna

Od ledna se pak zpřísní podmínky pro prodej vín ve vinotékách. Například Zbyněk Kopeček ve své vinotéce prodává i sudové víno od jiných vinařů. Od ledna kvůli zpřísněným podmínkám toto zařízení zmizí. „Nemá to pro mě ekonomicky smysl, abych si dělal rozbory a měl čisté svědomí, že to víno je v pořádku,“ řekl Kopeček.

Prezident Svazu vinařů ČR o novele zákona (zdroj: ČT24)
Vinaři se připravují na rozšiřování vinohradů (zdroj: ČT24)

Podle kontrolorů nařízení pomůže omezit podvodníky s vínem. „Nebudou se prodávat různě špatná a falšovaná vína v nějakých pokoutných vinotékách,“ uvedl Miroslav Račický z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Odborníci jsou přesvědčeni, že vína jsou kvalitnější. „Mají zlepšující se tendenci. Jak v celkových číslech, tak v tom kritériu, které nás velmi trápilo, a to byly šarže, které byly falšované,“ řekl ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Klanica.

  • Omezení falšování vína
  • Registrace prodejen sudového vína
  • Pokuty až 50 milionů
  • Zákaz prodeje vína z automatů
  • Hlášení a kontrola dovozu vína
  • Trikolóra na horní části lahve