Mototechna stěhuje „autobazar“ z brněnského náměstí. Výstavu aut radnice nařídila odstranit

Z brněnského náměstí Svobody mizí kontroverzní výstava aut. Umístila ji tam firma Mototechna výměnou za sponzorství festivalu Meeting Brno. Podle radnice Brna-středu byla výstava prodejní a tím její organizátoři porušili schválené podmínky. Ráno začala firma ojetiny odvážet, do večera by mělo z centra odjet všech 40 vystavených aut.

Výstava aut, která už pár dnů hýbe Brnem, začala pomalu, ale jistě mizet. Ráno odjela čtvrtina ojetin. Zbytek si firma odveze po šesté hodině večer. „Z organizačních důvodů nejsme schopni auta odvézt dříve,“ vysvětlil koordinátor výstavy Mototechny Stanislav Gálik.

Mototechna nejdřív umístila auta na Moravské náměstí a pak na náměstí Svobody. Za to poslala spolku Meetig Brno 700 000 korun na výstavbu makety bývalého Německého domu strženého po druhé světové válce.

Spolku Meeting Brno povolil výstavu odbor dopravy a majetku radnice Brna-středu na základě žádosti o zvláštní užívání komunikace. V žádosti ovšem to, co bude konkrétně náplní výstavy, není.

Radnice řeší, kdo je za „autobazar“ zodpovědný

Expozice ale nejvíc ze všeho připomíná autobazar. Lidé o ní diskutují na sociálních sítích, někteří politici včetně primátora města jsou překvapení a ptají se, jak se to mohlo stát.

„Prostor pro výstavu automobilů ale není místo pro prodej. Šetřením jsme zjistili, že vozy jsou opatřené cenovkami a popisem způsobu, jak je možné je zakoupit. Z našeho pohledu tak rozhodně nevypadá výstava, a proto jsme je vyzvali k ukončení,“ řekl v pondělí starosta Brno-střed Martin Landa (Žít Brno).

Výstava vyvolala i spory v hnutí Žít Brno. Radní Svatopluk Bartík (Žít Brno) řekl, že by měl personální důsledky vyvodit náměstek primátora zodpovědný za kulturu, kterým je jeho kolega z Žít Brno Matěj Hollan. Festival v Hollanově gesci spadá pod Turistické informační centrum města Brna. Matěj Hollan akci podpořil svojí účastí na jejím zahájení. V současné době je na dovolené a k zodpovědnosti za ni se nevyjádřil.

Radnice, pořadatelé i sponzor se kvůli kritice v pondělí dohodli na ukončení výstavy. „Vážíme si názoru každého obyvatele, a protože všichni chceme pro Brno to nejlepší, rozhodli jsme se, že výstavu ve středu ukončíme,“ řekl Stanislav Gálik, koordinátor výstavy Mototechny. Vyjádření spolku Brno Meeting je zde.

Kontrolní výbor prověří organizaci celého festivalu

Výstava aut je tak v krátké době druhou věcí, která ve spojitosti s festivalem Meeting Brno vzbudila rozruch. Opoziční ODS nedávno uvedla, že stavba makety Německého domu na náměstí vznikla „načerno“, protože nemá povolení stavebního úřadu. Maketa byla postavena na základě souhlasu odboru životního prostředí.

Celou akcí se bude ještě zabývat kontrolní výbor brněnského magistrátu, který zastupitelé na úterním mimořádném zasedání pověřili, aby prověřil organizaci celého festivalu Meeting Brno. „ Vyžádáme si potřebné dokumenty od Turistického informačního centra i úřadu Brno-střed,“ řekl předseda kontrolního výboru Oliver Pospíšil (ČSSD).