V podzemí hotelu Thermal hořelo, hasiči evakuovali všechny hosty

Reportáž: V hotelu Thermal hořelo, požár mohla způsobit nepozornost některého hosta (zdroj: ČT24)

V druhém podzemním podlaží hotelu Thermal v Karlových Varech ve čtvrtek hořelo. Hasiči evakuovali všech 260 hostů. Oheň poškodil saunu hotelu a kouř se dostal i do ubytovacích prostor. Několik lidí se nadýchalo kouře, zdravotníci je ošetřili na místě. Škoda je podle odhadů osm milionů korun.

Podle policie vznikl požár v hotelové sauně. Hasičům ho v půl osmé večer nahlásili recepční hotelu. Kvůli tomu, že jde o výškovou budovu, hasiči vyhlásili vyšší stupeň poplachu a hotel evakuovali. 

„Kouř z požáru se šířil i do ubytovacích prostor hotelu, které jsou přímo nad místem požáru, tak velitel zásahu rozhodl o úplné evakuaci všech hostů hotelu. Většina jich odešla sama, třem desítkám museli při evakuaci pomoct hasiči,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Na místě zasahovalo celkem jedenáct jednotek hasičů. Jedna z jednotek byla z Plzeňského kraje a přivezla padesátimetrový automobilový žebřík. Hasiči ho před časem vyzkoušeli při cvičení právě v Thermalu. Žebřík totiž dosáhne až k nejvyšším patrům hotelu.

K požáru v hotelu Thermal se sjelo 11 hasičských jednotek
Zdroj: Martin Koutek/iReportér

Likvidaci požáru komplikovala velmi vysoká teplota v podzemních prostorách a silný kouř. Hasiči tak museli použít dýchací techniku a měli velmi ztížené podmínky pro orientaci. Několik lidí, kteří se kouře nadýchali, na místě ošetřili zdravotníci. Jednoho zasahujícího hasiče ošetřili kvůli vyčerpání.

Před hotelem, který byl před dvěma týdny centrem mezinárodního filmového festivalu, tak seděli hosté pod dekami nebo v županech. „Asi čtvrt hodiny jsme slyšeli 'prosím, jděte ven', ale nejdřív jsme mysleli, že jde o nějaké cvičení,“ popsala německá turistka Valentina Bröhmová. Likvidace ohně trvala asi hodinu a půl. Hosté se mohli do svých pokojů vrátit před půlnocí.

Škoda je podle odhadu osm milionů korun. Příčina požáru zatím není známá. Policie ho vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti, ale vyšetřovatelé nevylučují ani technickou závadu.

„Vyšetřovatelé byli na místě hned od počátku, nicméně do prostorů se dostali až po jejich vychladnutí, to znamená v nočních hodinách. Vrátili se na místo s policií v pátek ráno. Zatím není stanovena příčina, není ani vyloučena žádná z možností, proč začalo v hotelu hořet,“ řekl mluvčí hasičů.