Atrapy granátů a mučení v lese. Bývalý elitní policista jde za vydírání na 5 let do vězení

Krajský soud v Brně dnes potvrdil bývalému elitnímu policistovi Martinu Foltýnovi pět let vězení za vydírání veterináře z Jihlavska. Další obžalovaný Roman Motičák má pravomocně potvrzený osmiletý trest vězení. Zdeněk Zapletal dostal 2,5 roku s podmíněným odkladem na tři roky.

Verdikt je pravomocný, jako mimořádný opravný prostředek lze podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Právní zástupci odsouzených potvrdili, že dovolání podají.

Rozsudek už v této kauze v minulosti padl vícekrát, ovšem s mírnějšími tresty. Odvolací soud případ třikrát vrátil do Jihlavy k novému projednání. Naposledy navíc nařídil změnu ve složení senátu. Napočtvrté už je krajský soud spokojen.

Důkazy jsou podle soudu jednoznačné

„Vina je jednoznačně prokázána,“ řekl soudce Dan Krátký s poukazem na pachové stopy, odposlechy, výpovědi svědků i další důkazy. Také tresty jsou podle Krátkého přiměřené. „S ohledem na charakter trestné činnosti, rozsah a způsob spáchání jsou tresty odpovídající,“ souhlasila státní zástupkyně Jana Čuhelová.

Foltýn s Motičákem a Zapletalem podle obžaloby od srpna do září 2011 vydírali veterináře z Velkého Beranova. Organizátorem vydírání kvůli údajnému dluhu byl podle vyšetřovatelů Motičák, který připravil tři útoky.

Nejprve veterináře vylákali do lesa u Luk nad Jihlavou, kde ho spoutali a mučili maskovaní násilníci. On i jeho rodina pak dostali anonymní výhružné dopisy a u jeho domu se objevily atrapy granátů.

Útočil jsem v opilosti, říká odsouzený

Nakonec mu někdo zapálil vchodové dveře. V té době však už dům hlídala policie a veterinářova rodina byla pod ochranou na utajeném místě.

Foltýn se přiznal jen k poslednímu skutku, u něhož ho zadržela zásahová jednotka. Už dříve uvedl, že žhářského útoku se dopustil v opilosti. Motičákovi se prý chtěl svou účastí na útoku odvděčit za pomoc s rodinnými problémy.

Vydíraný muž dnes novinářům řekl, že vítá uzavření vleklého procesu. Tresty pokládá za definitivní. „Pochybuji, že by Nejvyšší soud rozhodoval jinak,“ řekl veterinář. K událostem se již nechce vracet.

O Foltýnovi se ještě před necelými deseti lety psalo jako o hrdinovi. Na zahraniční misi v Libérii se ubránil dvěma banditům. Brzy na to ale čelil kritice kvůli praktikám neoficiálního policejního Delta týmu, který se podle svědků vyznačoval agresivitou k cizincům a příslušníkům menšin. Nositel různých vyznamenání odešel od policie v roce 2010.