Doprava v Brně zhoustla. Začaly práce na Velkém městském okruhu

Pět dní před začátkem letních prázdnin začali dělníci pracovat na Velkém městském okruhu v Brně. Od pondělka řidiči neodbočí z Provazníkovy do Karlovy ulice. Další uzavírky je pak čekají od 1. července. Naopak plánované opravy v Křenové ulici se o dva měsíce odsouvají.

Doprava na Velkém městském okruhu je od pondělního rána zase o něco hustší. Dělníci uzavřeli část křižovatky Provazníkovy a Karlovy ulice. V dalších pěti letech tady má vzniknout mimoúrovňové křížení. Právě zahájená stavba pro něj připravuje prostor. „Po dobu letních prázdnin budou probíhat rekonstrukce inženýrských sítí, to znamená že bude nějakým způsobem v některých dnech omezena doprava, ale vždycky by měly být minimálně tři pruhy průjezdné,“ vysvětlil náměstek primátora města Brna Richard Mrázek (ANO).

Budoucí podoba mimoúrovňové křižovatky v Rokytově ulici
Zdroj: ČT24

Karlovou ulicí, která odbočuje do Obřan, pak od soboty neprojede nikdo. A ve stejný den lidé z trolejbusů přesednou na náhradní dopravu. I v Hladíkově ulici budou řidiči do konce srpna míjet stavební práce. Silničáři v polovině prázdnin obsadí skoro kilometrový úsek od Zvonařky až po ulici Tržní. „Oprava bude prováděna s částečnou uzavírkou vždy jen jednoho jízdního pruhu,“ řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. A dodal, že v letošním roce ŘSD plánuje provádět i na dalších komunikacích 1. třídy běžné opravy, tak aby byly koordinovány v závislosti na opravách Hladíkovy ulice.

Uzavírka Karlovy ulice a objízdná trasa
Zdroj: ČT24

Opravy kolejí v Křenové ulici se odkládají

Opravy kolejí v souběžné Křenové ulici naopak dopravní podnik kvůli hrozbě kolon odsunul až na začátek září. „Je to z toho důvodu, že jsou v okolí další stavební práce, tak nechceme dopravu ještě více komplikovat,“ řekla mluvčí Dopravního podniku města Brna Barbora Lukšová.

Další tři rekonstrukce brněnských tramvajových tratí se ale v letních měsících rozběhnou podle původních plánů. Na léto tak zůstávají rekonstrukce tratí na třídě Generála Píky, v Kounicově a Líšeňské ulici, začne se 1. července. Dopravní podnik na vybraných místech zlepší podmínky pro nastupování a vystupování z tramvají a například na konečné v Juliánově sjednotí výstupní zastávku se zastávkou autobusu. Nové tratě budou také lépe odhlučněné.

V Kounicově ulici se bude pracovat mezi křižovatkami s ulicemi Šumavská a Jana Babáka. „Tramvaje na lince 12 pojedou po jedné koleji. Trolejbusové linky 34 a 36 pojedou odklonem ulicemi Zahradníkovou, Botanickou a Táborem. Rovněž autobusové linky 80 a 81 budou odkloněny přes zastávku Šelepova v ulici Botanické. Upraveny budou také trasy nočních autobusových linek N93 a N99,“ řekla mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová. Kvůli opravám na třídě Generála Píky skončí devítka ve smyčce Zemědělská a dál pojedou náhradní autobusy X9 a také budou upraveny jízdní řády autobusových linek 46 a 57.