V Brně vznikne expozice loutek a tradic za sto milionů korun

Moravské zemské muzeum za téměř 100 milionů korun vybuduje v Paláci šlechtičen v centru Brna stálou expozici loutkářského umění a moravské tradiční kultury. Představí stovky cenných originálů. Přibližně osmdesát pět milionů korun poskytne Evropská unie, zbytek půjde z rozpočtu ministerstva kultury.

V brněnském Paláci šlechtičen byly v posledních letech jen krátkodobé výstavy. Původní národopisnou expozici z šedesátých let minulého století demontovali v roce 1999 před poslední rekonstrukcí domu. Nově obsadí přízemí a první podlaží stálá expozice loutek, v druhém podlaží vznikne národopisná expozice věnovaná tradiční hmotné i duchovní kultuře. Výstava připomene i náboženské a etnické menšiny, třeba habány a židy, ale také Řeky a Vietnamce, kteří na Moravu přišli ve 20. století.

„Po dlouhá léta jsme bolestivě pociťovali, že Moravské zemské muzeum nemá stálou expozici lidové kultury,“ řekl novinářům ředitel muzea Jiří Mitáček. Dnes podepsal ředitel muzea smlouvu s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL). „Loutky, etnografie, to je důležitá součást kultury národa. Je v tom určitá moudrost předků a je třeba ji znát,“ potvrdil ministr kultury.

Strejček Matěj Křópal a ti další

Vyřezávané marionety z kočovného divadla, dekorace, scénáře. Jaroslav Blecha se stará o čtyři tisíce artefaktů. Už dávno nejsou na hraní. Většinu z nich ale také nikdo desítky let neviděl. V muzeu je začali sbírat v šedesátých letech minulého století. „ Podařilo se nám přesvědčit loutkářské rodiny zejména z Moravy, aby loutky odprodaly muzeu. Zcela výjimečně se také daří získat některé věci darem,“ řekl vedoucí oddělení dějin divadla MZM Jaroslav Blecha. „To je loutečka, která představuje strejčka Matěje Křópala z Břochovan. V rodinném loutkovém divadle vznikla série těchto loutek, takových moravských komických typů,“ popsal jednu z loutek Jaroslav Blecha.

Originální předměty návštěvníky osloví

Etnografický ústav má ve svých sbírkách asi 120 000 položek, ve stálé expozici lidové kultury jich bude několik stovek, přičemž se počítá s průběžnou obměnou. „Budou to originály, protože se domnívám, že právě ta aura originálních předmětů může oslovit návštěvníka,“ řekla vedoucí ústavu Hana Dvořáková.

Poukázala přitom na krojové bohatství a množství národopisných oblastí Moravy. Tvůrce expozice podle ní čeká při výběru mimořádně těžká práce. K unikátním exponátům se zařadí pluh, se kterým oral císař Josef II. Muzeum chce ovšem zároveň ukázat, že tradiční lidová kultura je dodnes živá, například jako inspirační zdroj pro módní návrháře či designéry.

Obě expozice mají být hotové přibližně za dva roky. Palác šlechtičen zůstane přístupný, dokud neskončí aktuální výstavy, veřejnosti se zřejmě uzavře koncem letošního roku.