Navrhl karoserii pro královský dvůr i perského šáha. Sodomku připomněl sraz veteránů

Do Vysokého Mýta se sjela auta od slavného návrháře karoserií Sodomky (zdroj: ČT24)

Do Vysokého Mýta se sjelo dvaadvacet vzácných automobilů, jejichž karoserie navrhl jeden z největších designérů aut v československé historii Josef Sodomka. Vytvořil na 1200 karoserií, třeba pro Tatru 52 Jana Wericha, kabriolet pro britský královský dvůr nebo i automobil pro perského šáha.

„Josef Sodomka se proslavil hlavně výrobou kabrioletů. Střecha typická pro Josefa Sodomku je dvojitá, zateplená. Velice rychle se zavřela. Samozřejmě luxusní čalounění,“ uvedl sběratel veteránů Jan Černý. Karoserii jeho Pragy Piccolo Sodomka tvaroval v roce 1938 pro ředitele Poldi v Kladně.

„Co kus, to originál, nemůžete vzít dveře z jednoho vozu a použít na druhý vůz. Všechno je dělané ručně,“ popisuje renovátor aut Jindřich Baumruk. 

První vůz Praga Mignon modeloval Sodomka v roce 1925. Další karoserie vytvořil na podvozcích domácích i světových značek. Dnes se ví o stovce z nich. A najít se dají další.

Sodomka navrhoval karosérie pro domácí i světové značky
Zdroj: ČT24

„Příběh Josefa Sodomky je takovým příběhem amerického snu, ale bohužel se smutným koncem,“ říká ředitel Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě Jiří Junek.

Po únoru 1948 totiž Sodomka končí zlomený v bídě a v ústraní. Jeho firma byla znárodněna a stal se z ní podnik Karosa. Sodomka strávil dva a půl roku ve vězení.

Od té doby již žádný slavný návrh neudělal. „Člověk, který oblékal nejkrásnější auta světa, nakonec skončil v tom nejodpornějším autě, v hadraplánu,“ zmiňuje ironii osudu Baumruk. Karosářský mistr zemřel v roce 1965.