Praha zkusí zjednodušit povolování předzahrádek, vyjadřuje se k nim příliš mnoho lidí

Pražské vedení by chtělo zjednodušit povolování předzahrádek. Podle náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petry Kolínské (SZ/Trojkoalice) by se měl mnohastupňový proces zjednodušit a u menších posezení by mohlo postačit oznámení. Změny chce začít zkoušet ještě letos.

Podle Petry Kolínské je situace, kdy se vyřízení na pohled jednoduché žádosti může táhnout mnoho měsíců, neúnosná. „Nelíbí se mi, jak složité to je. Zaměstnanci města dostanou za úkol dát na jednu hromadu všechno, co o procesu vědí, a pak navrhnout, kde by ho šlo zjednodušit,“ uvedla.

Na složitost žádostí o povolení předzahrádky upozornila holešovická Erhartova cukrárna, když na Facebooku vysvětlovala, proč bude mít její vinohradská pobočka předzahrádku nejdříve v červenci. Kromě městské části se k ní musí vyjádřit několik odborů magistrátu a také Národní památkový ústav. 

Městští památkáři si předtím vyžádali například výpis z katastru nemovitostí, že chodník, kde měla zahrádka vzniknout, patří Praze. „Nikdo se nepozastaví nad tím, že tou dobou už přes měsíc máme v ruce smlouvu s TSK, což je jiná organizace hlavního města, která chodníky spravuje,“ podotkli provozovatelé cukrárny.

Vedení města by chtělo právě roli památkářů při povolování předzahrádek omezit. Mohl by vzniknout manuál, ve kterém by stanovili požadavky na předzahrádky v Pražské památkové rezervaci, takže by potom nebylo nutné jejich vyjádření ke každé žádosti.

Některé menší provozovny by potom o povolení předzahrádky žádat nemusely. „U menších posezení by mělo stačit oznámení namísto povolení, nejlépe přes web,“ plánuje náměstkyně.

Navržená opatření chce podle Kolínské Praha vyzkoušet ještě v této sezoně, pravděpodobně v některé z okrajovějších městských částí. „Když nebudou vznikat nepříjemnosti, tak by se to mohlo v příštím roce uplatnit i jinde,“ uvedla.

Nové předzahrádky se povolují na základě smlouvy s Technickou správou komunikací (TSK), předjednány však musí být s městskou částí. Provozovatel platí jak městu, tak místní radnici. Poplatky městské části se podle lukrativnosti lokality pohybují mezi deseti a 60 korunami za metr čtvereční a den.

Památkáři se vyjadřují k předzahrádkám v Pražské památkové rezervaci, kde také platí pravidla pro podobu předzahrádek. Ty například nesmějí mít pódium, podlahu ani žádnou ohradu, nesmí být zastřešené a zakázán je plastový nábytek. Památková rezervace je na území celé Prahy 1, většiny Prahy 2 a v částech městských částí číslo 3, 4, 5, 6, 7 a 10.