Čínské investice do lázní a přístavu na jihu Moravy jsou nejisté. Chybí peníze i termíny

Lázně v Pasohlávkách a přístav v Hodoníně, dvě s velkou slávou ohlašované čínské investice na jihu Moravy, mají nejistou budoucnost. Vedení kraje, které nyní odjelo jednat do Číny, už tak poprvé připustilo, že slibovaná investice do lázeňského areálu se nemusí vůbec uskutečnit. Konkrétní plány nejsou známy ani u obřího přístavu v Hodoníně.

Ještě na začátku letošního roku to přitom u lázní vypadalo, že bude podepsána konkrétní dohoda. Kvůli některým požadavkům z čínské strany se ale jednání zkomplikovala. Do Číny se proto nyní společně s prezidentem Milošem Zemanem vydala delegace Jihomoravského kraje. Politici chtějí znovu o investici do lázní jednat.

Náměstci jihomoravského hejtmana Taťána Malá (ANO) a Roman Hanák (ČSSD) budou v Číně dokonce o tři dny déle než prezidentská delegace. Cílem je vyjednat novou dohodu. 

Lázně chceme mít, říká kraj

Kraj má zájem v projektu lázní pokračovat. K závazné dohodě ale s největší pravděpodobností znovu nedojde. „Musíme se domluvit na tom, kdo bude provozovat to, co tam vznikne, jakým způsobem by se měl ještě kraj podílet na celém lázeňském komplexu,“ řekla náměstkyně Malá.

V Pasohlávkách plánují Číňané postavit lázně (zdroj: ČT24)

Lázně v Pasohlávkách měly být největší čínskou investicí na Moravě. Už před dvěma roky podepsal tehdejší hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) se svými protějšky z provincie Hebej memorandum.

Podle dohody měla čínská společnost Risesun do čtyř let na jižní Moravě vybudovat lázeňský komplex. Ten by měl nabídnout služby pro dva tisíce zákazníků a přinést 500 pracovních míst.

Podle Haška dostalo nové vedení kraje nachystanou investici na stříbrném podnose. „Jen blázen by takovou šanci při současném boomu zájmu Číňanů o Českou republiku a střední Evropu zahodil,“ napsal nyní Hašek České televizi.

Lázně v Pasohlávkách nemají být jedinou velkou čínskou investicí na jižní Moravě. Podle informací České televize na návštěvu Číny zamířil i jednatel společnosti DOE Europe SE. Ta chce u Hodonína vybudovat velké kontejnerové překladiště. Firma záměr zveřejnila před dvěma lety. Podle informací hodonínské radnice i krajského úřadu s přípravami stavby zatím příliš nepokročila.

Město ani kraj informace nemají

Původní plán investora počítal s tím, že v roce 2019 tu začne růst překladiště s kapacitou milion kontejnerů ročně. To bude napojené přes řeku Moravu na Dunaj. Podle hodonínské radnice je ale téměř jisté, že to tak brzy nebude.

„Územní plán zatím s tímto překladištěm nepočítá. Dva roky uběhly a město nemá v ruce žádný dokument nebo žádný plán,“ uvedl mluvčí města Ivo Cencinger. Informace o projektu nemá ani kraj. 

Reportéři ČT: Plány na přístav v kraji vinic (zdroj: ČT24)

Firma samotná nechce svoje kroky nijak komentovat. Jediným známým konkrétním krokem je tak dopis poslaný na ministerstvo průmyslu a obchodu. V něm společnost požádala o zařazení hodonínského projektu mezi významné průmyslové zóny. To se ale zatím nestalo.