Fanoušci vojenské techniky si přijdou na své: Startují Slavnosti svobody

Největší omezení čekají Plzeň v neděli, kdy městem projíždí konvoj (zdroj: ČT24)

V Plzni i dalších městech na západě Čech si během následujícího prodlouženého víkendu připomenou konec 2. sv. války a osvobození americkou armádou. Populární Slavnosti svobody letos nabídnou i oblíbenou přehlídku vojenské historické techniky: Convoy of Liberty, ve kterém pojede 200 vozidel.

V Plzni potrvají slavnosti od 5. do 8. května. Ve městě budou dobové vojenské kempy, pietní akty, setkání s veterány a představí se také česká armáda. Podle primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) vynaloží radnice na letošní ročník asi pět milionů korun. Připraveny jsou i hudební koncerty.

Největší kemp, kde se lidé budou moct s milovníky vojenské techniky setkat, bude opět v parku za obchodním centrem Plaza. „Je tam dobově věrně ukázaný život americké armády. Nechybí opravárenský stan nebo dobová kuchyně s jídelnou,“ dodává Jana Komíšová z marketingového oddělení plzeňského magistrátu. 

Depo 2015: tam budou moct lidé ochutnat tradiční americká jídla a podívat se na vystavenou techniku Armády České republiky.

Plánek Slavností svobody v Plzni
Zdroj: slavnostisvobody.cz

Zlatý hřeb oslav – Convoy of Liberty – projede Klatovskou třídou v neděli 7. května. Čestné místo v něm bude mít i desítka veteránů z USA a Belgie, kteří letos potvrdili účast. V konvoji pojede i zhruba 70 historických vozidel z plzeňského Military Car Clubu. 

„Vyjíždí v jedenáct hodin ze Sukovy ulice, pokračuje po trase Klatovská a odbočuje směrem do Tyršovy ulice, část toho konvoje se pak Rooseveltovou ulicí vrací na náměstí republiky,“ dodává Komišová.

Letošek ve znamení posílených bezpečnostních opatření

Na bezpečnost při letošních Slavnostech svobody bude dohlížet několik stovek policistů a strážníků. Kvůli novým formám útoků teroristů, kteří v posledních měsících zabíjeli v Evropě najetím nákladního auta do davu, bude letos dohled nad slavnostmi posílen o desítky státních a městských policistů.

Bezpečnostní opatření zasáhnou celé město. Policisté budou ve zvýšené míře dohlížet na místa s větším počtem lidí, na vytipovaných prostranstvích budou rozmístěna betonová svodidla, do míst s větším výskytem lidí bude omezen vjezd.

Convoy of Liberty
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

Zásahová jednotka bude například 6. května při hlavním vzpomínkovém aktu slavností u Památníku generála Pattona. „Chceme věnovat pozornost i průjezdu nákladních automobilů, do dané lokality by se vůbec neměly dostat,“ uvedl krajský policejní ředitel Pavel Krákora.

V neděli bude kvůli konvoji omezen i provoz MHD

Ředitel Městského ředitelství policie v Plzni Michal Krejbich doplnil, že kvůli bezpečnosti a dopravě bude policie uzavírat některé silnice. „Do místa konání oslav jsme připraveni vpouštět pouze registrovaná vozidla,“ uvedl.

Největší omezení dopravy si vyžádá nedělní Convoy of Liberty, tedy průjezd vojenské kolony městem. Neděle také bude jediný den, kdy v Plzni dojde k omezení MHD. A to zejména tramvajové linky číslo 4 ve směru z centra města na Bory a naopak. „Tramvaje nám zhruba od 10 do 12 až 13 hodin nepojedou vůbec. Ve směru na severní předměstí a Skvrňany zavedeme náhradní autobusovou dopravu,“ upřesnil Jiří Pelant z dopravního podniku.

  • Domažlice připravily oslavy na 5. května. „Potvrzena je návštěva amerického veterána a čestného občana Domažlic Hermana Geista a rodin dalších veteránů,“ uvedla mluvčí radnice Kristýna Kolbecková. Oslavy nabídnou koncerty, příjezd kolony vojenských aut a od 4. do 6. května také soudobý americký vojenský kemp u Chodského hradu.
  • Na 5. května plánují oslavy také Klatovy. „72 let od osvobození našeho města chceme uctít položením věnců na významná místa - u památníku padlých amerických vojáků na Zhůří, u radnice, navštívíme i letiště, židovský hřbitov, hřbitovy Klatovy a Luby a památník Pod Valy,“ shrnul Jan Tománek z radnice. Také v Klatovech se představí na náměstí vojenská historická vozidla a bude koncert.
  • Rokycany, kde cesta americké armády skončila, budou slavit 7. května. Součástí budou pietní akty v Rokycanech a na linii, kde se setkala americká a ruská armáda. Odpolední program nabídne Muzeum na demarkační linii, kde se představí bojová technika i při jízdě v náročném terénu, nebude chybět ukázka bojů.
  • Jedním z prvních míst, kde letošní oslavy začaly, byla Bělá nad Radbuzou, Hostouň a bývalá ves Růžov na Domažlicku. Tam na konci války američtí kavaleristé, přezdívaní Pattonovi duchové, zachránili válečné zajatce a také stovky vzácných koní.