Za nelegální prodej pilulek si koupili auto. Teď jim hrozí 12 let vězení

Nelegální prodej léků (zdroj: ČT24)

Dva obžalovaní, Pavla Černá a její partner Jiří Kusý, měli nelegálně prodat na 200 tisíc tablet na lékařský předpis. Případ nezákonného prodeje pilulek za nejméně tři a půl milionu korun již začal řešit soud v Ostravě. Psychofarmaka a léky na hubnutí měli oba podezřelí prodat přibližně 2 tisícům zájemců z celého Česka, několika dalších evropských zemí i z USA.

„Často se jednalo o osoby, které si na lécích vypěstovaly závislost, a jejich lékaři jim už je nechtěli předepisovat. Proto se rozhodli je získat takovým způsobem,“ uvedl žalobce David Bartoš.

Podle obžaloby dvojice s léky na recept obchodovala v letech 2013 až 2016. Podle Černé tento druh přivýdělku vymyslel její druh, když pro ni sháněl léky na hubnutí. Našel si dodavatele, nejprve v Polsku a pak i v Česku. Mezi dodavateli byla i jedna lékařka. Ta je ale obžalovaná samostatně. Klienty Černá a Kusý podle státního zástupce získávali na různých diskusních fórech.

Klienty získali obžalovaní přes inzerci na internetu, kde léky na předpis nabízeli na diskuzních fórech. Nejčastěji šlo o léky s psychotropními látkami, například Hypnogen, Stilnox nebo Zolpidem a tablety na hubnutí.
Jiří Loučka
redaktor České televize

Z prodeje prášků, které předepisovala lékařka a vydávali dva lékárníci, si měli za tři roky vydělat na milion korun. Za ně si stačili vybavit byt i pořídit nový automobil. „Oba podle svých slov netušili, že za nelegální prodej léků jim hrozí stejný trest, jako by prodávali heroin nebo pervitin,“ dodal Jiří Loučka.

Pavla Černá své počínání totiž označila za přešlap. „Netušila jsem, že to je na stejné úrovni jako obchod s tvrdými drogami,“ řekla. Uvedla také, že druhovi jen vypomáhala. „Partner nakupoval léky a vyřizoval komunikaci se zákazníky,“ dodala.

Jiří Kusý její verzi potvrdil. „To, co je v obžalobě, to je pravda. Veškerou činnost jsem dělal sám. Družka mi jen občas pomáhala,“ řekl. I on tvrdí, že si nebyl vědom závažnosti svého jednání. „Léky se takto na internetu prodávají ve velkém už řadu let. Nikdo s tím nic nedělal,“ hájil se.

Podle obžaloby se pár věnoval i nelegálnímu dovozu a prodeji nekolkovaných cigaret. Podle státního zástupce šlo nejméně o 200 kartonů. Z jejich prodeje obžalovaní neuhradili spotřební daň, čímž státu způsobili škodu kolem 90 000 korun.

Psychofarmaka a léky na hubnutí zájemcům většinou posílali na dobírku poštou. Jedna jejich klientka se předávkovala a dodnes se léčí v psychiatrické léčebně. Podle mluvčí Krajského soudu Ostrava Lucie Olšarové jim za prodej léčiv hrozí trest odnětí svobody na 8 až 12 let.

Před soudem jsou další podobné kauzy

Krajský soud řeší také podobnou kauzu třiačtyřicetiletého Vlastimila Hýžy, který měl s léky nelegálně obchodovat v letech 2014 až 2016. Celkem takto podle žalobců prodal 74 000 tablet na spaní v hodnotě přesahující 1,6 milionu korun. Dalších více než 1500 tablet u něj policie našla.

„Souzen bude za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Ve vězení může strávit až 12 let,“ uvedla již dříve Lucie Olšarová. Podle obžaloby léky získával pomocí padělaných lékařských receptů. Pak je přes internet dál nabízel k prodeji.

V další kauze, kterou se stejný soud zabývá od roku 2012, je společně s Hýžou obžalován bývalý lékař ostravské věznice Heřmanice Strapina. Ten svému komplici podle obžaloby prodával léky se ziskem. Hýža je pak dále nabízel přes internet a utržil za ně více než 5,6 milionu korun.

Šlo o různé druhy medikamentů, například léky tlumící chuť k jídlu – Adipex, antidepresiva a léky tlumící úzkost, jako jsou Neurol, Lexaurin nebo Xanax. Podle obžaloby se jeden z odběratelů nelegálně prodávaných tablet stal na těchto lécích závislý.