Jihočeskou hejtmankou má být Stráská z ČSSD, shodla se nová koalice

Jihočeskou hejtmankou se má stát Ivana Stráská z ČSSD. Shodla se na tom nová krajská koalice ČSSD, KDU-ČSL, Jihočeši 2012 a Pro jižní Čechy. Stráská v čele kraje nahradí svého stranického kolegu Jiřího Zimolu, který rezignoval kvůli kauze odměňování vedení v Jihočeských nemocnicích a stavbě domu na Lipně.

Partneři podepíšou koaliční smlouvu ve středu, řekl lídr uskupení Pro jižní Čechy Jiří Švec. Ve čtvrtek by pak měli zastupitelé na mimořádném zasedání zvolit Stráskou hejtmankou. V zastupitelstvu bude mít nová koalice nejtěsnější většinu 28 mandátů z 55.

Narodila se 21. června 1952, vystudovala obor český jazyk-dějepis na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity. Do roku 1998 pracovala jako učitelka a později zástupkyně základní školy v Milevsku.

V komunálních volbách poprvé kandidovala v roce 1994 jako bezpartijní za ČSSD. Do zastupitelstva Milevska se dostala až o čtyři roky později, kdy zároveň usedla do křesla starostky. V čele města stála v letech 1998–2006, v zastupitelstvu zasedala až do roku 2014, kdy již nekandidovala.

Od roku 2000 je zastupitelkou Jihočeského kraje, od roku 2008 až dosud náměstkyní hejtmana. Na starost měla oblast sociální, zdravotní a národnostních menšin, byla i předsedkyní dozorčí rady Jihočeských nemocnic (2009–2016) a členkou dozorčí rady Nemocnice Dačice.

V kauze kolem předsedy představenstva Jihočeských nemocnic Martina Bláhy, který ve funkci pobíral vysoké odměny a stavěl pro končícího hejtmana chalupu u Lipna, se za odměňování postavila. „Managementy nemocnic odpovídají za obrat zhruba 7,2 miliardy korun, ručí vlastním majetkem za svá rozhodnutí. Tomu je úměrné i jejich odměňování,“ řekla Stráská koncem března po vypuknutí aféry.

Ivana Stráská
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Nová koalice se už v pátek domluvila na rozdělení resortů, každá ze čtyř koaličních stran bude mít pozici náměstka. Statutárním náměstkem bude Josef Knot (Pro jižní Čechy), který má dohlížet na investice a rozvoj. Jaromír Novák z ČSSD se podle dohody stane náměstkem pro finance, náměstek z hnutí Jihočeši 2012 Pavel Hroch bude mít resort zemědělství a životní prostředí, náměstkem za KDU-ČSL pro školství a sociální věci bude Zdeněk Dvořák.

Uvolněným radním pro dopravu se stane Jiří Švec (Pro jižní Čechy) a radním pro oblast veřejných zakázek Antonín Krák (ČSSD). Všechny koaliční subjekty potom nominují jednoho člena na pozici neuvolněného radního.

Nová koalice v Jihočeském kraji
Zdroj: ČT24

Odměňování v nemocnicích se změní

Původní krajská koalice (ČSSD, ANO a Jihočeši 2012) se rozpadla 10. dubna po sporu o vysoké odměny vedení společnosti Jihočeské nemocnice. Například předseda představenstva Martin Bláha pobíral přes 7 milionů korun ročně. Opozici vadilo i to, že právě Bláha staví na Lipně rekreační domy pro hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD) a jeho náměstka.

Zimola však nepřistoupil na to, že by Bláhu odvolal, protože jej považuje za schopného manažera. Zimola už před časem uvedl, že domek v Lipně nad Vltavou Bláhovi už částečně zaplatil a zbytek mu uhradí po kolaudaci. Dodal, že na vše má dokumenty a nevidí ve svém chování jakékoliv pochybení.

Nová koalice se shodla, že hodlá změnit systém odměňování ve vedení jihočeských nemocnic řízených krajem. Novou předsedkyní představenstva Jihočeských nemocnic se má stát exministryně zdravotnictví a bývalá europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL), která je od podzimu jihočeskou zastupitelkou. 

Po rozpadu koalice se snažilo novou koalici vytvořit i hnutí ANO. Oslovilo rovněž KDU-ČSL, Jihočechy 2012 i Pro jižní Čechy a navíc chtělo spolupracovat i s ODS. Většina politických subjektů ale dala přednost konkurenčnímu projektu a spolupráci s ČSSD. V jihočeském zastupitelstvu jsou po loňských podzimních volbách kromě výše zmíněných subjektů i komunisté.