Manažerka městské firmy skončila kvůli cestě do JAR, přesto dostane odstupné

Manažerka městské firmy skončila kvůli cestě do JAR, přesto dostane odstupné (zdroj: ČT24)

Případ cesty manažerů Služeb města Pardubic do JAR za veřejné peníze má dohru. Odvolaná místopředsedkyně představenstva městských firem a zastupitelka Lea Tomková (dříve ANO) má dostat odstupné ve výši pěti měsíčních platů. Na statisíce korun má nárok, protože byla odvolána bez udání důvodu. Opozice to považuje za skandál. Redaktorům České televize se Leu Tomkovou nepodařilo zastihnout.

Zastupitelstvo Pardubic minulý týden odvolalo z funkce místopředsedkyni představenstva společnosti Služby města Pardubic Leu Tomkovou. Důvodem byla její listopadová cesta do Jihoafrické republiky.

Dvoutýdenní pobyt měl údajně sloužit poznání krajiny, kultury nebo systému nakládání s odpady. Podrobný rozpis pobytu však ukázal, že z dvanáctidenní cesty zabrala pracovní náplň pouze čtyři dny.

Podle opozice by manažerka odstupné dostat neměla

Odvolaná místopředsedkyně městských služeb Lea Tomková přesto dostane odstupné ve výši pěti měsíčních platů. Na peníze má nárok, protože byla odvolána bez udání důvodu. Opoziční zastupitelé to považují za skandální a případ plánují znovu řešit na čtvrtečním jednání, cesta podle nich nebyla služební a manažerka by odstupné dostat neměla.

Tomková by kritizované odstupné nedostala pouze v případě, pokud by funkci musela opustit kvůli manažerskému pochybení, takové zdůvodnění však v odvolání chybí. „Ten důvod je podle mě jednoznačný. Pakliže odchází bez udání důvodu, tak si to nedokážu vysvětlit,“ prohlásil opoziční zastupitel František Brendl ze Sdružení pro Pardubice.

Podle zástupců radnice však odstupné nelze zrušit. „Pravidla jsou stanovena, musí se dodržovat a nemůžeme je měnit během hry, když se nám to líbí, nebo nelíbí. Muselo by se prokázat pracovně právní pochybení a muselo by být zpětně v tom odvolání, což už si neumím představit,“ uvedl k tomu radní Libor Slezák (TOP 09).

Primátor: Cesta byla schválena, ale politicky je neúnosná

Podle primátora Martina Charváta (ANO) byla sice cesta do JAR řádně schválena vedením dceřiné společnosti SMP – Odpady, z politického hlediska je však neúnosná.

Tomková byla odvolána k 1. březnu. Vedením firmy byl dočasně pověřen Aleš Kopecký z investičního oddělení Služeb města Pardubic, nový ředitel vzejde z výběrového řízení.

Představenstvo městské firmy minulý týden odvolalo celé představenstvo SMP – Odpady, jehož někteří členové se cesty rovněž zúčastnili. Spolu s Tomkovou navštívili Jihoafrickou republiku člen představenstva a výkonný ředitel SMP – Odpady Jiří Strouhal a ekonomický ředitel Služeb města Pardubic Stanislav Mergl. Tomková, která je městskou zastupitelkou za ANO, už členství v hnutí ukončila, mandát si však ponechala.