Středočeské nemocnice dostaly nové ředitele. Mají dluhy, kraj se bojí omezení péče

Události v regionech: Středočeský kraj se snaží stabilizovat nemocnice (zdroj: ČT24)

Hospodaření středočeských nemocnic se vůbec nelíbí novému vedení kraje. Od prosince obměnilo tři ředitele. Je podle kraje třeba stabilizovat situaci, aby nedocházelo k omezování péče. Pomoci tomu mají například nákupy v elektronických aukcích.

Nové ředitele dostaly po nástupu rady vedené Jaroslavou Jermanovou (ANO) již tři středočeské nemocnice. Jako první přišla na řadu již v prosinci mladoboleslavská, od počátku března mají nové vedení i nemocnice v Kladně a Benešově.

Podle náměstka hejtmanky Martina Kupky (ODS) jsou problémy hlavně v kladenské a mladoboleslavské nemocnici. Jejich hospodaření je ztrátové a potýkají se s velkými dluhy. „V případě Kladna dokonce přesahují částku 200 milionů korun,“ poukázal. Nový ředitel kladenské nemocnice Petr Polouček pak přiznal, že ho stav zdravotnického zařízení nepříjemně překvapil: „Věděl jsem, že není v úplně dobré ekonomické kondici, ale že je v tak špatné ekonomické kondici – nebo spíš nekondici – to jsem nevěděl.“

Předpoklad výsledků hospodaření
Zdroj: ČT24/Středočeský kraj

Pomoci by měly například nákupy v elektronických aukcích. Do nich už se pustila kolínská nemocnice. Podle jejího ekonomického náměstka Romana Uhlíka se úspory „pohybují v řádu procent, v některých případech to mohou být i desítky procent“.

Noví ředitelé se přitom současně s úsporami musí zabývat i potřebnými investicemi. V Benešově například chybí centrální příjem. „Pacienti jsou z terénu od záchranných služeb přiváženi přímo na jednotlivé ambulance. Mísí se s pacienty, kteří přicházejí na pravidelné kontroly, je pretěžován personál a v nemocnici vládne chaos,“ popsal situaci nový ředitel Nemocnice Rudolfa a Stefanie Roman Mrva.

Kraj ale přiznává, že ředitelé nemocnic nezmůžou vše. Pro zajištění příjmů nemocnic jsou klíčové platby od pojišťoven. Středočeské nemocnice by podle krajského vedení měly za lékařské úkony dostávat více. Výše úhrad totiž pokulhává za pražskými nemocnicemi.

Uložit

Uložit