Soud poslal bývalého majitele táborské zoo na sedm let do vězení

Českobudějovický krajský soud poslal bývalého majitele táborské zoologické zahrady Libora Hrubého na sedm let do vězení. Podle nepravomocného rozsudku má také zaplatit vzniklou škodu ve výši 43 milionů korun. Podle obžaloby nezaplatil firmě Eurovia za stavbu části objektů zahrady více než 40 milionů korun. Odsouzen byl za podvod a poškození zájmů EU.

Hrubý už loni dostal pětiletý trest za podvod, když si od 80 věřitelů půjčil víc než deset milionů korun, které nevrátil. Páteční rozsudek je souhrnným trestem, předchozí pětiletý trest mění na sedmiletý. Hrubý se ale proti němu na místě odvolal.

Podle bývalého majitele zoo firma Eurovia nesplnila požadavky podle zadání. Zahrada následně nezískala evropskou dotaci, proto se Hrubý rozhodl zakázku nezaplatit. Stavební firma pak v roce 2013 věc předala policii.

Hrubý navíc podle obžaloby podepsal fiktivní smlouvu na garanci projektu, na základě čehož pak žádal o evropskou dotaci. Na tom se podílel ještě další obžalovaný, který dostal u soudu tříletou podmínku. 

Zahradu loni navštívilo asi 70 tisíc lidí (zdroj: ČT24)

Zahrada musela kvůli dluhům ukončit provoz

Dluh společnosti Eurovia odstartoval finanční problémy táborské zoologické zahrady. Ta dokonce musela v roce 2015 na čas ukončit provoz, skončila v insolvenci a hrozilo i rozprodávání zvířat.

Zoo posléze koupil za více než 16 milionů korun předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec. Ten následně v červnu roku 2015 obnovil provoz a objekt vlastní stále. 

„My jsme zahradu převzali po bývalém majiteli ‒ dá se říct ‒ v katastrofálním stavu. Ty první měsíce se nesly primárně v duchu řekněme krizového managementu, hlavně v rámci velice špatných podmínek pro zvířata,“ dodává hlavní zoolog táborské zoo Ondrej Kott. Loňský rok byl prvním pod novým vedením a zahradu v něm navštívilo 70 tisíc lidí.