Na Frýdlantsku padne 500 stromů z kočárové aleje. Začala rekonstrukce silnice na Krásný Les

Původně mělo jít k zemi 900 stromů, pak se ale počet snížil (zdroj: ČT24)

Ve Frýdlantském výběžku na Liberecku začalo tento týden kácení historické kočárové aleje, která vede mezi Raspenavou a Krásným Lesem. Důvodem je česko-polský projekt na rekonstrukci silnic za půl miliardy korun. Na Frýdlantsku kvůli tomu padne přes 500 stromů. Původně jich ale mělo být 900, což vyvolalo velké protesty. Silničáři navíc ujišťují, že po skončení oprav bude vysázeno 1500 nových stromů.

Kočárové aleje jsou pro Frýdlantsko typickým krajinným prvkem. Ta mezi Raspenavou a Krásným Lesem pochází z roku 1870: vysázeli ji raspenavští sedláci, aby zpříjemnili cestu kočárem z Frýdlantu do Lázní Libverda, které se právě tehdy rozvíjely.

„Takže vlastně díky turistickému ruchu vznikla a paradoxně kvůli turistickému ruchu bude zase pokácena,“ povzdechl si Zbyněk Vlk za iniciativu Zachraňme aleje, která se snažila co nejvíce stromů v regionu před pokácením zachránit.

Jenže podle starosty Raspenavy Pavla Lžičaře je průjezd po úzké silnici III. třídy rizikový, protože se tam nevyhnou ani dvě protijedoucí auta. V minulosti tam bylo i několik smrtelných nehod. Poslední se stala 15. září 2015, kdy tam po nárazu do stromu zahynul dvaapadesátiletý řidič.

Podle odborníků už navíc alej obnovu potřebovala, protože je ve velmi špatném stavu, což potvrdily i kmeny prvních pokácených stromů. Alej byla dlouhodobě neudržovaná, nebezpečná a padaly z ní větve. Stromy omezoval asfalt, který končí až těsně u kmenů, a navíc je poškozovala i projíždějící auta a solení v zimním období. „Už nyní je z původní aleje asi třetina stromů pryč,“ dodal starosta Raspenavy.

Na úzké silnici se nevyhnou dvě protijedoucí auta
Zdroj: ČT24

Silnice bude do podzimu zcela uzavřena

Rekonstrukce silnice na Krásný les je součástí většího přeshraničního projektu „Od zámku Frýdlant k zámku Czocha“ za 20 milionů eur (540 milionů korun), v rámci kterého se opraví na Frýdlantsku pět krajských silnic a další na polské straně. Autoři si od něj slibují, že zlepší dopravní spojení a odlehlý kout republiky udělá zajímavější pro turisty.

Až do podzimu ale musí řidiči počítat v úseku mezi Raspenavou a Krásným Lesem s dopravními komplikacemi. Zhruba 2,5kilometrový úsek bude zcela uzavřen a řidiči musí jezdit přes Frýdlant.

„Tady v tom úseku dojde k rozšíření silnice, narovnání oblouků v té středové části a bohužel kvůli těmto stavebním pracím dojde k vykácení těchto starých stromů a následně po dokončení, buď letos na podzim nebo příští rok na jaře, k vysazení nové aleje. Ta bude jednostranná, z Raspenavy po levé straně,“ dodal ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička.