Policie chce kvůli korupci obžalovat Nečesaného i jeho manželku

Policie navrhla obžalovat ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného a další dva lidi, včetně jeho manželky, z korupce. Případ se týká údajného předražení zdravotnických zakázek v Nemocnici Liberec z let 2008 až 2009. Nečesaný vinu odmítá a chystá žádost o zastavení trestního stíhání. O ukončení vyšetřování informoval Český rozhlas.

Návrh na podání obžaloby dostalo Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem. V případě odsouzení hrozí Nečesanému za přijetí úplatku 5 až 12 let, jeho ženě za legalizaci výnosů 3 až 8 let vězení. U třetí osoby za trestný čin podplacení činí trestní sazba jeden rok až šest let vězení.

Případ souvisí s údajným předražením zdravotnických zakázek za vybavení kardiocentra a traumacentra v liberecké nemocnici za 239 milionů korun. Modernizace oddělení měla být předražena o 24 milionů korun. Na základě účelově fakturovaných služeb měla společnost Sarmed, kterou v tu dobu vedla Nečesaného manželka Šárka, inkasovat peníze. Podle policie šlo o úplatky.

Nečesaný od počátku obvinění odmítá. Několikrát uvedl, že dosavadní důkazy naopak svědčí o jeho nevině. Podle informací ČRo proto nyní s advokátem chystá žádost o zastavení trestního stíhání. „To, že budu obžalován, bylo jasné již před mým obviněním. Že by policie zastavila trestní stíhání sama, se nikdy neděje, i když v tomto případě bych to považoval za logické,“ sdělil.  

Obvinění z přijímání úplatků si Nečesaný vyslechl v červnu 2015. Spolu s ním začala policie stíhat i jeho manželku. Loni v srpnu policie obvinila ještě další dvě osoby z prostředí zdravotnických firem, které podezírá z poskytnutí úplatku. Obě firmy proti zahájení trestního stíhání podaly stížnost. „U jedné bylo trestní stíhání k její stížnosti zrušeno,“ sdělil státní zástupce Lukáš Otipka.