Sestry nemocnicím chybí, ruší lůžka a čekají na absolventky

Kvůli nedostatku zdravotních sester hrozí, že Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně dočasně zruší až šestnáct chirurgických lůžek. Už téměř rok je přitom bez dalších čtrnácti, které byly součástí jednoho ze sedmi pracovišť. To nyní zeje prázdnotou. O osudu oddělení definitivně rozhodnou následující dny. Nemocnice zatím čeká na konec školního roku a čerstvě vystudované sestry.

Podle chirurga a primáře jednodenní chirurgie Stanislava Krejsty jsou zdravotní sestry nepostradatelné. „Je to část, kterou nelze oddělit, je důležitým článkem, až už po stránce odborné, tak citové, lidské, která je potřeba,“ uvedl. Svou práci bez nich si nedokáže představit.

Obdobně vnímá své povolání také Jitka Brázdová, která pracuje v blanenské nemocnici jak na operačním sále, tak v lůžkovém oddělení. „Každý pacient je jiný, každý reaguje jinak. Před operací prožívají stres a úkolem sestry je uklidnit je,“ popsala část své práce. Poslední pacient vjíždí na sál třeba až okolo čtvrté hodiny odpoledne. Úkolem sestry je i to, že po téměř 10hodinové směně musí vše uklidit a připravit na další den. 

Kvůli nedostatku personálu se ruší lůžka

Zdravotních sester je ale nedostatek a některé nemocnice už musely omezit kapacity lůžkových oddělení. Například jedno ze sedmi chirurgických oddělení nemocnice u svaté Anny v Brně je uzavřené skoro rok. Nemocnice tak přišla o 14 lůžek pro pacienty. „Celkově nám k tomuhle datu chybí 40 sester z celkového počtu 992 sestřiček,“ okomentoval situaci ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny Martin Pavlík.

Od prvního března navíc nemocnici hrozí dočasné uzavření ještě jednoho oddělení s dalšími šestnácti lůžky. Vedení nemocnice zatím doufá, že po konci školního roku k nim přijdou čerstvé absolventky a absolventi. „Problém je, že se mnohdy stane, že čerstvě nastoupivší sestra nám po zkušební době další práci odmítne,“ dodal Pavlík.

Lůžka pro pacienty chirurgie zmizí také z brněnské Úrazové nemocnice. Během dubna se totiž 25 míst z chirurgického oddělení změní na lůžka pro dlouhodobě nemocné. Krize s nedostatkem sester v nemocnicích dopadá i na záchrannou službu. Úbytek lůžek znamená, že sanitka by nemusela najít místo, kam odvézt pacienty. 

Kvůli chybějícím místům se s řediteli brněnských nemocnic sešli zástupci kraje a města. Kraj slíbil, že případné výpadky nahradí ve svých nemocnicích. Další schůzka je naplánovaná na konec března.

Sestry jsou poptávané i v jiných krajích

Také v Chebu je situace špatná. Na tamní interně chybí 19 sester, na ARO devět, na chirurgii 16 a na dětském oddělení pět sester. Lékaři a sestry tak požadují vyšší platy a personální stabilizaci a zdravotníci interního oddělení hrozí hromadnou výpovědí. Vedení Karlovarské krajské nemocnice a.s., která je zřizovatelem, a kraj zatím přislíbily od března nárůst mezd o deset procent.

Počet úvazků zdravotních sester klesá v celé republice. Sestry odcházejí z lůžkové péče do ambulancí, mezi roky 2010 a 2015 ubylo v akutní lůžkové péči 1530 úvazků a v ostatní lůžkové péči dalších 478 úvazků. Na odchody zdravotníků a nedostatek personálu v tuzemských nemocnicích dlouhodobě upozorňuje Česká lékařská komora.

Za nedostatkem sester může podle některých z nich být zdlouhavé vzdělávání nebo výše platu – průměrná hrubá mzda je totiž 21 tisíc korun. V těchto záležitostech by mohl pomoci stát.  

Sestry pracující u lůžka dostanou přidáno

Jednou z motivací, aby sestry na svých pozicích zůstávaly, je připravené navýšení mezd sester u lůžek o dva tisíce korun od července letošního roku. Kraje takovou zprávu kvitují, ale nelíbí se jim, že peníze na navýšení nejsou garantované od ledna. „Zatím garantované v úhradové vyhlášce nejsou,“ uvedla předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová s tím, že se tak stane až od března. Poznamenala, že rozpočty kraje plánují od 1. ledna a praxe vázaná na úhradovou vyhlášku je nepraktická.

Opatření se týká jak státních, tak soukromých zařízení. Kraje nebo akciové společnosti budou moct žádat o speciální dotace. Nemocnice tak budou mít šanci získat peníze ze 400 milionů korun, které ministerstvo dá ze své rezervy. Celkem bude opatření tento rok stát miliardu korun. Část peněz hodlá ministerstvo získat od ministra financí, část chce najít ve vlastních zdrojích.