Kolem Kvasin se lidé necítí bezpečně. Dohlédne na ně více policistů

Odpověď na otázku prudce rostoucí kriminality na Rychnovsku je jasná: 42. Tolik policistů posílí hlídky v obcích, které si stěžují, že se s příchodem tisíců nových zaměstnanců do průmyslové zóny Kvasiny–Solnice významně zhoršila situace v regionu. Kromě republikové policie posílí i rychnovská městská policie, která nabere 19 nových strážníků.

Na Rychnovsku loni prudce vzrostla drobná kriminalita. Počet přestupků podle policejní statistiky stoupl o 400 procent, a přestože podle policie část z nich tvoří dopravní přestupky, lidé ztrácejí pocit bezpečí. Souvisí to s rozrůstáním průmyslové zóny v Kvasinách v okolí závodu Škody, který sám také roste.

Policie se chystá zvýšit počet policistů na obvodním oddělení v Rychnově, u místní dopravní policie i na dalších odděleních krajské policie v Náchodě a Hradci Králové. Celkem by mělo jít o 42 policistů. Z vyjádření policejního prezidenta Tomáše Tuhého vyplývá, že by výhledově mělo jít o zcela nové policisty, které sbor nabere do roku 2020. „Do té doby bude služba na Rychnovsku posílena policisty z jiných útvarů,“ ujistil policejní prezident, jenž o situaci na Rychnovsku jednal s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), přestaviteli kraje a rychnovské radnice.

Česká policie bude také spolupracovat s polskou policií, vzniknout by měly i další společné hlídky, kterých je již nyní osm. Souvisí to s tím, že v Kvasinách pracují i Poláci. „Polské kolegy potřebujeme především pro zjišťování původců přestupků a pro prevenci,“ uvedl Milan Chovanec. 

Tisková konference ministra vnitra a ministryně práce a sociálních věcí (zdroj: ČT24)

Nejde o první posílení policejních hlídek na Rychnovsku. Naposled je policie posílila na počátku ledna a podle ministra vnitra „otázky kolem parkování a porušování dopravních předpisů se alespoň krátkodobě zlepšily“.

Množství strážníků v Rychnově by se potom mělo zvýšit o čtvrtinu, radnice tedy chce nabrat devatenáct nových lidí. „Chceme být akceschopnější a občanům Rychnova a okolí vrátit pocit bezpečí,“ řekl rychnovský starosta Jan Skořepa (Nezávislí za Rychnov). Zdůraznil přitom, že relativně vůči své velikosti bude mít Rychnov dvakrát více strážníků než podobně velká města.

Dělníci v průmyslové zóně Kvasiny na Rychnovsku
Zdroj: ČT24

Ve Škodě v Kvasinách v současnosti pracuje asi 7000 lidí a jejich počet se do konce loňské roku zvýšil více než o polovinu. Nábor nových pracovníků přitom stále pokračuje. V průmyslové zóně v sousedství Škody navíc rostou i další závody, celkem v průmyslové zóně pracuje přes deset tisíc lidí, z toho je asi 3000 cizinců. Kromě Poláků zaměstnání v Kvasinách našli i lidé z jiných zemí východní Evropy.