Karlovarský kraj trápí přemnožení divočáci, chce proto zvýšit dotace za odstřel

Dospělá prasata můžou vážit hodně přes sto kilo (zdroj: ČT24)

Obce na Sokolovsku trápí přemnožená divoká prasata. Tuhá zima a sníh ukrývají potravu v lesích - zvířata se proto vydávají na sídliště. Zatímco dříve škodila černá zvěř především v menších obcích, tak teď se prasata nebojí ani přímo do center měst, kde ničí například městské parky. Kraj chce proto zvýšit dotaci pro myslivce za ulovené kusy.

Dotaci kraj obcím nabízel už loni, byl o ni ale malý zájem. „Tento program nebyl loni úplně naplněn. Zastupitelstvo vyhradilo částku 150 tisíc korun a přišlo pouze 32 žádostí,“ uvedl krajský radní Karel Jakobec (ODS).

Letos se proto odměna za uloveného divočáka zvyšuje z tisíce korun na 1500. Navíc budou i jednodušší podmínky pro získání peněz: místo dokladu o vyšetření na přítomnost svalovce bude k žádosti možno přiložit pouze potvrzení o převzetí uloveného kusu výkupnou zvěře. Maximální výše dotace pro jednoho žadatele je 50 tisíc korun.

Zvýšení dotace ještě musí odsouhlasit zastupitelstvo, obce by pak mohly začít podávat žádosti během dubna.

Dotace na odstřel divokých prasat navíc poskytují ze svého rozpočtu i přímo některé obce. Třeba právě v Sokolově je možné získat další tisícikorunu. Tam prasata poškodila například městský park naproti městskému úřadu nebo Areál zdraví v okolí sportovišť, zrekonstruovaných za desítky milionů korun.

V Citicích chtějí vyzkoušet elektrické odpuzovače

Na sídliště mezi panelové domy zase divočáky lákají místa, kde vede teplovodní potrubí a země tak z toho důvodu nezamrzá. Někteří lidé pak prasata na sídlištích krmí – jenže zvířata pak rychle ztrácí přirozenou plachost. 

S divočáky na sídlišti bojují i Citice, tam ale odstřel není možný, protože by odražená střela mohla zranit kolemjdoucí. Starosta chce proto vyzkoušet elektronické plašiče, které zvířata odpuzují zvukem, ale lidé ho neslyší. Jenže pořizovací cena takového plotu se může i v případě malého sídliště vyšplhat na 150 tisíc korun.