V Broumově je jediný pediatr, místní podnikatelé volají lékaře z Ukrajiny

Broumov má posledního pediatra. Hledá i na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Na osmitisícový Broumov a jeho okolí připadá jediná dětská ordinace, kde působí lékař Tibor Pindeš. Už je ale v důchodovém věku. Řada dětí ani nemá vlastního pediatra. Místní podnikatelé se proto dohodli s lékaři z Ukrajiny, kteří by měli zájem na Broumovsku žít a ordinaci provozovat. Marně ale hledají garanty, kteří by na ně při rozjezdu jejich praxe dohlíželi.

„Mně se jedná o to, aby se tady ta pediatrická ordinace udržela za každou cenu, protože lidi s malými dětmi to mají daleko do Náchoda,“ popisuje Tibor Pindeš, proč ještě neodešel do důchodu, i když už by na to osm let měl nárok. Místní lidé jeho vytrvalost oceňují.

Starosta Broumova Jaroslav Bitnar (volba pro Broumov) už dokonce připouští, že kdyby si nějaký lékař pediatr nadiktoval jakékoli podmínky, za kterých by na Broumovsku praxi provozoval, snad by mu je město i splnilo. Novému dětskému lékaři by Broumov určitě poskytl byt i prostor pro ordinaci.

Dosavadní pokusy nevyšly. Pomůže Ukrajina

Žádný způsob, kterým se radnice po dva roky snažila lékaře sehnat, zatím nezabral. S nápadem přišli místní podnikatelé, podle kterých by noví lékaři mohli přijít z Ukrajiny. „Je to díky osobním kontaktům, máme tam známé a přátele. Někteří lékaři už tady pracují a další by sem chtěli přijít, takže nás oslovili, jestli bychom jim nepomohli,“ říká jeden z iniciátorů myšlenky Miloslav Kašpar.

Kromě uznání lékařského diplomu a odborného přezkoušení ale začínající lékař z ciziny potřebuje několikaměsíční dohled zkušenějšího kolegy. Taková věc je poměrně jednoduchá v nemocnici, ovšem v ambulancích, kde funguje konkurence, už představuje problém. Další vyjednávání s lékaři o dohledu nad novými kolegy se chystá na konec ledna. Pokud se podaří některé získat, mohl by první pediatr z Ukrajiny na Broumovsku ordinovat během několika měsíců.