Vodohospodáři ustoupili. Přehrada Čučice v chráněném údolí Oslavy nebude

Přehrada Čučice v chráněném údolí Oslavy nebude (zdroj: ČT24)

Přehrada Čučice v chráněném údolí řeky Oslavy stát nebude. Ve stanovisku to uvedlo Povodí Moravy. Státní organizace přitom zaplatila 700 tisíc korun za studii, která výstavbu přehrady doporučovala. Starostové okolních obcí nyní chtějí, aby bylo údolí řeky vyškrtnuto i z oficiálního dokumentu, jenž vyjmenovává vhodné lokality pro akumulaci povrchových vod.

Údolí řeky Oslavy je zatím jen přírodní rezervací. Lokalita je ale podle odborníků z řad životního prostředí a geologie tak významná, že se připravuje vyhlášení Národní přírodní rezervace. Tu by ale přehrada zničila.

Povodí Moravy tak nyní oznámilo, že k přípravě vodního díla se žádné další kroky neplánují. S výstavbou nepočítá ani ministerstvo životního prostředí a zemědělství. Starostové z okolí údolí řeky Oslavy si chtějí takové rozhodnutí pojistit. Požadují proto, aby bylo chráněné území vyjmuto i ze státního dokumentu – generelu lokalit pro akumulaci povrchových vod.

Petici proti přehradě podepsalo 24 tisíc lidí

„Správná tečka bude, až generel jednoznačně řekne, že tato lokalita zůstává chráněná, ale nikoliv z pohledu generelu, ale z pohledu zachování krásné přírody a krajiny,“ uvedl starosta Oslavan Vít Aldorf (ODS). „Je to vyhlášená turistická lokalita, samozřejmě to souvisí i s návštěvností obce,“ dodává starosta obce Ketkovice Josef Obršlík (nez.).

Petici proti přehradě už podepsalo víc než 24 tisíc lidí. Na konci loňského roku ji předali poslancům. Už 24. ledna se proto zástupci Oslavan chystají do Prahy, kde budou o lokalitě jednat s petičním výborem parlamentu. Přítomni budou i zástupci Povodí Moravy.