Minorité chtějí po Brnu vrátit desítky uměleckých děl. Sochy a obrazy byly součástí vybavení kláštera

Brno může přijít o desítky uměleckých děl. Jedná se o obrazy, sochy nebo části nábytku, které stát v padesátých letech zabavil řádu minoritů. Katolický řád požádal u soudu o navrácení majetku. Město se nebrání umělecká díla z depozitáře městského muzea vydat, má ale problém je vůbec dohledat.

Zhruba šest desítek uměleckých děl jako jsou sochy, obrazy nebo nábytek jsou zřejmě od padesátých let v depozitáři Městského muzea za zdmi hradu Špilberk. Už brzy se ale možná budou církevní artefakty  stěhovat. Údajně totiž pocházejí z minoritského kláštera v Brně. A řád je chce zpátky. „Tento předmět je likérová souprava, takže když se na něj podíváte, tak je možná už na první pohled jasné, k čemu sloužil. Vidíte, že už dnes ani není kompletní, chybí řada skleniček,“ popisuje jeden z předmětů kurátor Muzea města Brna Robert Janás.

O vydání předmětů musí rozhodnout soud

Magistrát se vydání majetku zpět minoritům nebrání. Napřed ale musí mít v ruce rozsudek. „Zákon o restitucích říká, že v nejistých případech musí rozhodnout soud. A toto je přesně ono. Není to nějaká averze vůči církvi,“ říká náměstek primátora města Brna Matěj Hollan (Žít Brno).

Muzejníci ale mají problém letité předměty vůbec najít. Seznam zabavených věcí je totiž příliš obecný. „Jako příklad uvedu, Madona s Ježíškem. Je tady sice nějaký rozměr, ale předmětů tohoto typu máme ve sbírkách více,“ vysvětluje ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian.

Umělecká díla se z depozitáře přesunou za zdi kláštera

I pokud dá soud minoritům za pravdu, umělecká díla nejspíš zůstanou ukrytá očím veřejnosti v minoritském klášteře. „My nevíme, v jakém jsou stavu ty předměty, ale pokud by byly k užití, tak předpokládám, že by se umístily zpátky do interiéru kláštera,“ říká pověřený zástupce konventu minoritů Jan Sedlák.

V celém Brně má církev ještě další nároky. Po magistrátu například požaduje navrácení šesti pozemků. V Chrlicích chce zpět také bývalou hospodu, dnes radnici. K dohodě zatím nedošlo a podle starosty může soudní spor trvat několik let.

Spory o majetek nejen s řády ale i přímo s církví zřejmě čekají i další města a obce. Jejich svaz se totiž na stažení žalob s Biskupskou konferencí zatím nedohodl. Ve zlínském kraji tak bude u soudu majetek hájit třeba Holešov, Valašské Klobouky nebo Vlachovice.