Záchranáři dostali „XXL“ sanitku. Pomůže v převozu nejen obézních pacientů

Speciální sanitka (zdroj: ČT24)

Pro převozy pacientů, kteří musejí být napojeni na mimotělní oběh, mají záchranáři v Moravskoslezském kraji zcela novou „XXL“ sanitku. Využijí ji i k transportu velmi obézních klientů.

Záchranářům totiž museli dříve při takových převozech pomáhat hasiči. Díky novému automobilu by už jejich asistenci potřebovat nemuseli - vůz je upravený a je větší a širší. „Speciální nosítka s hydraulickým pohonem umožní přepravu pacientů s hmotností až 300 kilogramů,“ zjistila redaktorka České televize Jana Doleželová. Rozšířit se dá podle záchranářů také ložní plocha.

Podobná nosítka mají záchranáři také v dalších krajích a o pořízení speciální sanitky uvažují čím dál více. V tuto chvíli je takových vozidel v celé České republice pouze sedm.

Speciálních transportů, pro něž je vozidlo určeno, nemusíme řešit mnoho. O to náročnější však je při použití našich běžných vozidel příprava na takové zásahy a samozřejmě i samotné zajištění péče o pacienta. V těchto případech často postupujeme v součinnosti s odborníky super specializovaných center a odborností, například kardiochirurgy.
Roman Gřegoř
ředitel Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje

V ostravské sanitce se dostal ke slovu rovněž nový speciální ventilátor s širokou nabídkou ventilačních režimů pro děti i dospělé. Vozidlo stálo téměř šest milionů korun.

Jiný speciál chrání například před Ebolou

Od loňska využívají moravskoslezští záchranáři ještě jiné zvláštní sanitní vozidlo - automobil pro transporty pacientů s vysoce nakažlivými chorobami a pro nemocné se selháním životních funkcí. Jako první v Česku má zcela oddělenou kabinu řidiče a ambulantní prostor.

„Uvnitř je vozidlo upraveno tak, aby v případě výjezdu k pacientovi s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc bylo rychle připraveno a odstrojeno k co nejsnazší dekontaminaci a desinfekci. Všechny vnitřní prostory, včetně elektrických zásuvek, přístrojů a dalšího vybavení, jsou tedy vybaveny speciálním krytím proti průniku kapalin i prachu,“ popsal mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Moravskoslezští záchranáři tuto speciální sanitku loni využili už třikrát. Například v ní přepravovali cestovatele, který si z pobytu v Africe přivezl malárii.

Patří mezi nejvytíženější v republice

Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje je druhou největší záchrannou službou a jednou z nejvytíženějších v České republice. Loni moravskoslezští záchranáři zasahovali ve více než 102 000 případech, což je o 4000 pacientů více než v roce 2015.

Služba je ze dvou třetin financována Moravskoslezským krajem, zbylé finanční prostředky tvoří výnosy z činnosti samotné organizace a plateb zdravotních pojišťoven. Kraj na provoz záchranky loni přispěl přes 373 milionů korun.

Letos dostanou záchranáři vyšší příspěvek na provoz, a to téměř 403 milionů korun. Bude v něm zohledněno navýšení tarifních platů.