Brněnský palác Typos se vydražil za vyvolávací cenu. Zúčastnil se jediný zájemce

Palác Typos v Jezuitské ulici, který letos opustilo brněnské studio České televize, se vydražil za vyvolávací cenu 70 milionů 350 tisíc korun. Zájemcem je lokální developerská a investiční firma. V říjnu se druhá budova České televize v Běhounské ulici vydražila za 81 milionů, což byl téměř trojnásobek vyvolávací ceny.

Na aukci se přihlásili tři zájemci. Aktivně se jí zúčastnil jen jeden, který budovu vydražil za vyvolávací cenu. Ondřej Vymazal, jenž společnost zastupuje, chce záměry s domem v centru města upřesnit až se dokončí celá obchodní transakce. Zatím pouze řekl, že si firma koupila spíš starosti než radosti kvůli různým problémům s budovou. Konkrétní plány budou teprve součástí příprav a diskusí. „Předpokládám, že až bude budova naše, tak zveřejníme prohlášení, co s ní chceme dělat,“ řekl Ondřej Vymazal.

Jméno Ondřej Vymazal je v obchodním rejstříku spojeno se společností Magnum, která v historickém centru Brna opravila v minulosti už několik domů. Naposledy v České ulici palác Chlumeckých.

V říjnu se druhá budova České televize v Běhounské ulici vydražila za 81 milionů. Byl to téměř trojnásobek vyvolávací ceny. „Až v dražbě se ukáže skutečná cena nemovitosti,“ poznamenal licitátor dražební společnosti Prokonzulta Josef Machů. Památkově chráněnou budovu v Běhounské už vydražitel těsně před koncem lhůty zaplatil, zatím ale není zřejmé, o koho jde. Zhruba v půlce ledna by už však měl být nový vlastník zapsaný v katastru nemovitostí. Nový majitel Typosu by měl peníze doplatit do 14. února.

Do nového studia v Brně-Líšni se televize přesunula během letošního léta. Jeho vybudování stálo 274 milionů korun. Prodej opuštěných objektů ho tedy zaplatí více než z poloviny. „Jsem spokojen, že se podařilo dokončit transakce související se stavbou nového studia v Brně-Líšni,“ řekl ředitel brněnského studia ČT Jan Souček.

 Obě stavby, které ČT obývala v historickém centru Brna, vznikly v meziválečném období původně pro jiné účely. V Běhounské byla banka, Typos byl určen k bydlení a v přízemí bývala obchodní pasáž. Souček předpokládá, že by Typos mohl po mnoha letech sloužit původnímu účelu, k jakému byl postaven. Televize v něm sídlila od roku 1961, přičemž 55 let sloužil jako provizorium.