Soud: Kramný je vinen, křivě obvinil policistu. Další trest mu ale neudělí

Petr Kramný u soudu

Okresní soud v Ostravě uznal osmatřicetiletého Petra Kramného vinným z křivého obvinění policisty. Žádný trest mu ale neuložil: 28 let vězení za vraždu dcery a ženy shledala soudkyně Barbara Duksová jako dostatečný. Kramný dříve při vyšetřování tvrdil, že byl při jednom z výslechů vystaven ponižování a policejnímu násilí.

Vše se týkalo výslechu po zadržení Kramného. Ve stížnosti podané Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) je uvedeno, že policista Pavel Tvrdý Kramného uhodil do hlavy. Ten měl po ráně spadnout na zem.

Později jej kriminalista údajně postavil ke zdi a dvakrát o ní hlavou obžalovaného muže udeřil. To policista už dříve u soudního červnového stání popřel. „Odmítám jakékoliv fyzické násilí,“ uvedl. Podle něj si Kramný po výslechu či následující den nikomu nestěžoval. Také Generální inspekce bezpečnostních sborů došla k závěru, že se nic z toho nestalo. Proto byl Kramný obviněn a později i obžalován.

Okresní soud se údajným křivým obviněním už zabýval. Stíhání však zastavil pro neúčelnost, protože vedle trestu za vraždu by trest za křivé obvinění (dva až osm let vězení) byl bezvýznamný. Proti tomu se ale odvolal státní zástupce. Krajský soud totiž před časem v odvolacím řízení rozhodl, že se případ musí projednat v klasickém hlavním líčení.

Petr Kramný u ostravského okresního soudu
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

:. Okresní soud v Ostravě 13. prosince projednával obžalobu Petra Kramného (uprostřed) z křivého obvinění.

Červen 2016: Rozsudek za vraždu je pravomocný

Rozsudek nad Kramným je pravomocný od letošního června, kdy jej potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Odsouzený podle verdiktu zavraždil v Egyptě svou manželku a osmiletou dceru. Kramný si trest odpykává ve věznici se zvýšenou ostrahou. Vinu Kramného však přezkoumá Nejvyšší soud. Dovolání ale nemá odkladný účinek ani přímý vliv na výkon trestu.

„Můžu potvrdit, že Krajský soud v Ostravě obdržel dovolání Petra Kramného,“ řekla počátkem listopadu bez dalších podrobností mluvčí soudu Lucie Olšarová. Úkolem krajského soudu je předat dovolání spolu se spisem k Nejvyššímu soudu do Brna.

  • Nejvyšší soud o podnětech v trestních věcech rozhoduje v průměru asi 40 dní. U složitějších kauz trvá přezkoumávání déle. Většinu dovolání soud odmítá, má však pravomoc verdikt zrušit, vrátit případ k novému projednání, anebo sám rozhodnout podle vlastní úvahy.

Tragédie se odehrála v červenci 2013 na rodinné dovolené. Podle egyptských úřadů šestatřicetiletá žena a osmiletá dívka zemřely na následky dehydratace nebo otravy. Po převozu těl však čeští znalci došli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem. Potvrdil to i revizní znalecký posudek.

Obhajoba důkazy zpochybňovala, Kramný vinu popíral. Motivem byla obava z rozpadu manželství. Podle žalobce a pak i soudu původně chtěl po vraždách spáchat sebevraždu, na což nakonec neměl odvahu. Jeho advokátka Jana Rejžková případ označila za jeden z největších justičních skandálů. Justice ale Kramného obhajobu označila za účelovou a plnou rozporů.