Policie obvinila primátora Frýdku-Místku kvůli prodeji pozemků

Zastupitelé Frýdku-Místku mají před sebou náročná jednání. Na nejbližším zasedání, které je naplánováno na pondělí 5. prosince, budou řešit obvinění primátora Michala Pobuckého (ČSSD) a dalších sedmi bývalých radních. Policie je podezírá z nevýhodného prodeje městských pozemků.

Mělo jít o 18 stavebních parcel, městu při jejich prodeji údajně vznikla škoda deset milionů korun. Dozorující státní zástupce Ladislav Hradil případ blíže nechtěl komentovat, protože obvinění ještě policie nedoručila všem zainteresovaným.

Jde už o třetí případ, kdy se policie zajímá o činnost vedení frýdecko-místeckého magistrátu. První obžaloba se týkala kromě zahlazování dopravních přestupků městkou policií i manipulace s veřejnými zakázkami. Pobuckého, který byl jedním z podezřelých ze zahlazování přestupků, soud obžaloby zprostil. Dalším obžalovaným ale udělil podmíněné tresty.

Za manipulaci s veřejnými zakázkami soud potrestal například bývalého náměstka primátora Dalibora Hrabce, ředitele městské policie Milana Sněhotu a další lidi. Na lavici obžalovaných usedlo celkem 15 lidí a jedna firma. Soud jim udělil podmíněné tresty v rozmezí od šesti měsíců do tří let. Některým obžalovaným udělil navíc peněžité tresty od 30 000 do 500 000 korun a zákaz činnosti.

Obvinění je absurdní, prohlásil Pobucký

Pobucký nejnovější obvinění označil za absurdní. „Je to podobné jako v prvním případě, kdy jsem byl po třech letech zproštěn,“ řekl primátor Právu, které už o obvinění informovalo. Více se k případu nechtěl vyjadřovat.

Další kauzou se okresní soud ještě zabývá. Jde o případ údajně předražených zakázek na čištění příkopů. Obžalováno je 14 bývalých i současných radních a jeden vedoucí úředník.

Mezi obžalovanými jsou bývalá frýdecko-místecká primátorka a senátorka Eva Richtrová, bývalý primátor Petr Cvik a současný primátor Pobucký (všichni ČSSD). Vinu odmítají. V říjnu se soudce Ondřej Běčák snažil případ objasnit přímo v terénu

Za zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinností při správě cizího majetku jim hrozí až deset let vězení. Podle obžaloby způsobili v roce 2010 městu škodu vyšší než 6,2 milionu korun.