Silný vítr pokácel v České Lípě vánoční strom

Reportáž: Prudký vítr porazil v České Lípě vánoční strom (zdroj: ČT24)

Českolipské náměstí málem přišlo o svůj vánoční strom, když silný noční vítr porazil nazdobený, dvacetimetrový smrk. Nikomu se nic nestalo a závažněji poškozený nebyl ani samotný smrk. Po zkrácení o pět metrů tak už v centru České Lípy znovu šíří vánoční náladu.

Ve třetím největším městě Libereckého kraje vánoční strom poprvé rozsvítili minulou sobotu. Dvacetimetrový smrk byl ověšen ozdobami v barvách bílé, zlaté a červené a k zemi ho srazil teprve silný čtvrteční vítr. V nárazech dosahoval čtyřiašedesát kilometrů v hodině a kolem půl desáté nápor zřejmě vytrhl z dlažby tři kotvy, které smrk držely.

Radnice původně předpokládala, že bude nutné v městských lesích vybrat nový vánoční strom, nakonec od toho ale upustila. „Po odborném posouzení se však ukázalo, že strom není poškozen a po zkrácení kmene bude možné smrk znovu instalovat,“ řekla mluvčí českolipské radnice Monika Bayerová. „Většina ozdob i hvězda překvapivě vydržela.“

Jak to vypadalo v České Lípě, natočil iReportér Michal Charvat:

V České Lípě spadl vánoční strom (zdroj: iReportér/Michal Charvat)

V Libereckém kraji vánoční strom na náměstí spadl i před třemi lety. Tehdy noční vichřice zlomila smrk na náměstí v Jablonci nad Nisou. Hasiči měli v souvislosti se silným větrem v noci a ráno v Libereckém kraji kolem 20 výjezdů. „Nejčastěji na Českolipsku a Semilsku. Většinou jsme odstraňovali stromy z komunikací,“ dodal Marek.

Popadané stromy způsobily v Libereckém kraji i výpadky proudu. „Ráno byly tři poruchy na vysokém napětí a další na nízkém napětí,“ uvedla mluvčí ČEZu pro severní Čechy Soňa Holingerová. Poruchy musejí energetici řešit na Českolipsku, Českodubsku, Frýdlantsku Tanvaldsku a Semilsku.

„Dle meteorologů se má vítr kolem poledne utišit. Předpokládáme, že tedy po poledni poruchy již přibývat nebudou a dodávky bychom rádi obnovili ještě během dnešního dne,“ dodala Holingerová.