Pražská rada odvolala ředitele botanické zahrady. Důvod neznámý

Ředitel pražské botanické zahrady Oldřich Vacek s okamžitou platností skončil ve funkci. O jeho odvolání rozhodli pražští radní a řízením areálu dočasně pověřili šéfa sekretariátu zahrady Bohumila Černého. Důvod personálních změn není znám, o novém řediteli rozhodne výběrové řízení.

Pětapadesátiletý Vacek už řídil zahradu v letech 2003 až 2012. Jeho nástupkyně Věra Bidlová ve funkci nevydržela dlouho, v červenci 2015 ji rada odvolala kvůli chybám v hospodaření (které sama Bidlová odmítala) a Vacek se do čela zahrady po květnovém výběrovém řízení vrátil na začátku letošního června.

Nyní se pražská rada rozhodla k 29. listopadu Vacka odvolat. Učinila tak těsně před koncem půlroční zkušební lhůty a důvody nesdělila. Nezná je ani sám ředitel.

„Vzhledem k chování magistrátu to bylo očekávatelné,“ reagoval. „Zarazil mě ale postup, když mi za celou dobu nebyla sdělena jakákoliv nespokojenost a ani k odvolání mi nesdělili důvod. To mi připadá nefér. Pouze od vás novinářů vím, že jsem prý nenaplnil manažerská očekávání.“

Podle dokumentu, který schválili radní, by měla být soutěž na nového ředitele vypsána nejpozději do konce února příštího roku. Do nového výběrového řízení se Vacek prý hlásit nebude: „Po zkušenostech se současným magistrátem ani omylem, je to jáma lvová.“

Botanická zahrada v pražské Troji formálně existuje už od roku 1969, pro veřejnost však zůstávala až do svého otevření v roce 1992 (v porovnání s univerzitní zahradou na Albertově) prakticky neznámou. V současnosti zahradu, která je příspěvkovou organizací hlavního města, ročně navštíví 300 000 návštěvníků a v roce 2015 stál její provoz asi čtyřiasedmdesát milionů korun.

Základem zahrady je louka v Troji, často používaná pro výstavy soch, kterou obklopují menší expozice. V roce 1997 přibyla japonská zahrada, v roce 2004 pak skleník Fata Morgana s flórou Mexika a Jižní Ameriky, Madagaskaru, Afriky, Austrálie a Oceánie. K zahradě o rozloze kolem 50 hektarů patří i vinice svaté Kláry.

Skleník Fata Morgana
Zdroj: Jan Černý/ČTK