Doprava v Praze kolabovala, prasklé potrubí uzavřelo magistrálu v centru

Prasklé potrubí uzavřelo magistrálu v centru Prahy (zdroj: ČT24)

V Praze je od rána uzavřená Sokolská ulice, která je součástí Severojižní magistrály. Kvůli havárii vodovodu bude silnice za náměstím I. P. Pavlova zcela neprůjezdná celé pondělí. V úterý budou otevřeny levé pruhy z centra, zbylé asi ve středu. Objížďka vede Legerovou ulicí, kde byl zaveden obousměrný provoz. Řidiči ale musí stále počítat se zpožděním. Magistrát je proto žádá, aby se centru metropole raději úplně vyhnuli.

Objízdnou trasu Legerovou ulicí ohlásili policisté již dopoledne. Zprovoznit se ji ale podařilo až po čtvrté hodině. Dva pruhy ulice, jež jinak vede jednosměrně k hlavnímu nádraží, nyní vedou z Ječné do Rumunské ulice, kterou se řidiči vrací zpět na Sokolskou.

Objízdná trasa je nutná kvůli havárii vodovodu, která se stala kolem půl čtvrté ráno. Policie poté uzavřela v Sokolské tři pruhy, průjezdný zůstal pouze levý, odbočovací pruh. Od osmi ráno je ale místo zcela uzavřené.

Levý jízdní pruh na Sokolské ve směru z centra se znovu otevře v úterý kolem poledne. Zbytek silnice by mohl být zprovozněn ve středu. „Průzkum ukázal, že pod levými jízdními pruhy je podloží v pořádku a žádné kaverny tam nejsou,“ řekl mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Do obřího kráteru PVK nainstalovalo nové potrubí a dodávka vody byla obnovena v pondělí večer. Pokud se nestane nic mimořádného, zbylé jízdní pruhy mohou být podle Mrázka zprovozněny ve středu.

Žádáme řidiče, aby se centru Prahy vyhnuli, uzavření této části Severojižní magistrály představuje vážnou dopravní komplikaci. Pro automobilovou dopravu budou ve spolupráci s policií vytyčeny objízdné trasy.
Výzva pražského magistrátu

Brzy po uzavření Sokolské vznikla v celé Praze kritická situace. Provoz na magistrále v dotčeném směru od severu na jih dosáhl již před půl osmou stádia dopravního kolapsu. Nejprve dosahovala kolona do Wilsonovy ulice, pak na Hlávkův most, do Argentinské, po deváté již k mostu Barikádníků a v nejhorších chvílích až k dálnici D8.

Projet městem s využitím magistrály potom trvalo až čtyři hodiny, za ideálních podmínek bez provozu by to přitom byla záležitost asi půlhodiny, při běžném provozu hodiny. Před polednem zácpy polevily, takže se kolona na magistrále zkrátila zpět na Hlávkův most. Po zprovoznění objízdné trasy už byl provoz plynulejší. Řidiči ale musí stále počítat se zpožděním.

  • Pod Sokolskou ulicí praskl vodovod z roku 1884 o průměru 35 cm. Podobně starých rozvodů leží pod pražskými ulicemi ještě víc než sto kilometrů.
  • Některé informace uváděly, že vodovod pochází ze 70. let a byl vybudovaný při stavbě metra. To se nepotvrdilo, byť tehdy používaná nekvalitní potrubí patří v metropoli mezi nejproblematičtější.
  • Bez vody se v okolí místa havárie ocitlo 150 domácností v částech ulic Sokolská a Na Bojišti. Vodárenská společnost zajistila náhradní zdroj, dodávky byly obnoveny v pondělí kolem 18. hodiny.

Podle údajů TSK projíždí Sokolskou jižně od náměstí I. P. Pavlova každý den přes 40 tisíc vozidel. Jak vypadá provoz nejenom na magistrále, ale i na dalších místech v Praze, je možné zjistit buď prostřednictvím Google Maps, nebo na informační stránce na webu hlavního města. Podrobné informace o dopravních omezeních nabízí také Ředitelství silnic a dálnic na webu Dopravní info.

Dopravní kolaps v Praze
Zdroj: Google Maps (maps.google.com)

Autobusy musely změnit zastávky

Uzavírka v Sokolské se dotkla i veřejné dopravy. Tramvajová trať v Ječné sice zůstala průjezdná, ale autobusová linka 148, která na náměstí I. P. Pavlova začíná, má přemístěnou zastávku, nastupuje se v Sokolské před hotelem City Central, vystupuje se již v zastávce Na Bojišti a autobusy nezastavují v zastávce Kateřinská. Dočasně mění trasu a zastávky i linky č. H1, 504, 505, 510 a 511.

iReportér: Prasklý vodovod uzavřel dopravu na části magistrály (zdroj: ČT24)