Olomoucká fakultní nemocnice omezuje kouření. Pomáhá vytvářet síť podobných zařízení

Vzniká středoevropská síť nekuřáckých nemocnic

Tuzemští odborníci pracují na založení národní sítě nekuřáckých nemocnic, ve kterých budou závislým pomáhat s odvykáním. A také v nich omezí či zcela zakáží kouření. K síti „nekuřáckých“ nemocnic se přidává také olomoucká fakultní nemocnice.

„V areálu nemocnice máme v současné době asi 14 kuřáckých míst a budeme je redukovat zhruba na polovinu od 1. prosince,“ sdělil mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant. Podle něj ale některé kuřárny zůstanou zachovány. Kvůli projektu připravila Fakultní nemocnice Olomouc i vlastní protikuřáckou kampaň.

  • Síť nekuřáckých nemocnic (ENSH) je pojmenována podle sdružení European Network of Smoke-Free Hospitals. Důvodem vzniku této mezinárodní organizace je podle jejích zakladatelů skutečnost, že kouření je nejvýznamnější odstranitelnou příčinou úmrtnosti i nemocnosti v současném světě a nemocnice jsou přirozeným centrem péče o zdraví. Nemocnice tak mají hrát v oblasti prevence a léčby závislosti na tabáku přední roli. Pro zapojení do sítě ENSH je nutné, aby se nemocnice oficiálně přihlásila k jejím základním principům podpisem přístupových listin a každoročně mimo jiné vyplnila sebehodnotící (self-audit) dotazník. Více informací zde

Olomoučtí lékaři společně s kolegy z dalších pěti míst mají být součástí právě vznikající národní sítě nekuřáckých nemocnic. Už teď tady ale odborníci závislým na tabáku pomáhají.

„Kupodivu na to, kolik je kuřáků v české populaci, je zájem relativně malý. Naše centrum využije ročně 50 až sto pacientů,“ sdělil Stanislav Losse, primář Centra pro závislé na tabáku z olomoucké fakultní nemocnice.

Kouření postupně omezují i v nedaleké prostějovské nemocnici. „Problém byl v tom, že kouř obtěžoval personál, jednalo se většinou o oddělení chirurgie šestinedělí, takže jsme toto místo zakázali,“ sdělila za nemocnici Marcela Přikrylová.

V ČR je 42 center pro závislé na kouření

Nyní je po celé České republice čtyřicet dva Center pro závislé na tabáku a šest nekuřáckých nemocnic. „Do projektu Evropská síť nekuřáckých nemocnic by se ještě letos chtěly zapojit další tři až čtyři nemocnice,“ uvedla pro Českou televizi Lenka Štěpánková ze Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku. Pokud jsou v zemi tři až čtyři nekuřácké nemocnice, je možné založit národní síť, doplnila Štěpánková.

Nemocnice se shodují, že pokud někdo zákaz kouření porušuje, mohou dotyčného upozornit na zákaz kouření a vyzvat ho k uhašení cigarety, jako to dělají například v náchodské nemocnici. U zaměstnanců je situace snazší, ale i tak nemocnice nechtějí přistupovat k radikálním řešením, jako je třeba pokuta nebo propuštění. 

Snažíme se zaměstnance spíš motivovat a povzbudit je v odvykání.
Petra Sychrová
mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové

Členy Evropské sítě nekuřáckých nemocnic (ENSH) jsou zatím Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Fakultní nemocnice Olomouc, Sdružené zdravotnické zařízení Krnov, Fakultní nemocnice Hradec Králové a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze.