Nákladní auta přivezla beton do lipenské elektrárny. Jela odtokovým tunelem

Události v regionech: Odtokovým tunelem vjížděla pod Lipno auta s betonem (zdroj: ČT24)

Nákladní auta s betonem projížděla tunelem, který vede od Vyššího Brodu do elektrárny pod lipenskou přehradou. Obvykle tudy každou sekundu proteče 92 kubíků vody. Jiná vhodná cesta, jak dostat beton na místo, kde je potřebný k uložení nové turbíny, však není. Lipenská vodní elektrárna nyní prochází generální rekonstrukcí, která je první v její historii a na dalších 50 let by měla být také poslední.

Na místa, kudy projížděly nákladní tatry, se člověk dostane málokdy. Je to však nejsnazší cesta, jak dovézt beton do vodní elektrárny, která je 160 metrů pod zemí. Kromě řidičů nákladních aut tam musí všichni ostatní jezdit výtahem. Má kabinu pro devět lidí a jízda trvá dvě minuty.

Výjimečné manévry jsou potřeba kvůli generální opravě elektrárny. Jedna turbína už výměnou prošla, druhá se právě modernizuje. Jde o první takový zásah v elektrárně v její téměř šedesátileté historii. Další by měla následovat nejdříve za dalších 50 let.

Oprava však má zpoždění. Vedoucí provozu Bedřich Kučera doufal, že skončí do konce roku, kdy sám z lipenské elektrárny odejde, nyní už je jisté, že to nestihne. „Odstávka se protahuje, neskončí koncem letošního roku, ale někdy v dubnu, květnu příštího roku,“ odhadl.

Modernizace by měla nejen zajistit další bezvadný provoz lipenské elektrárny, ale také zvýšit její účinnost a tím i produkci. Díky modernizaci bude vyrábět elektřinu pro dalších 1000 domácností.