Je odsouzený za čin, který neudělal. Po 12 letech soud uznal Schindlera nevinným

Jaroslav Schindler se snaží očistit své jméno několik let (zdroj: ČT24)

Je nevinný. Na takové rozhodnutí znojemského soudu čekal Jaroslav Schindler přes deset let. V roce 2005 byl společně s Tomášem Čepurou odsouzen stejným soudem za přepadení poštovních doručovatelek, přestože tvrdili, že jsou nevinní. O pět let později se k činu přiznal Antonín Škrdla a s Renatou Čučkovou, která mu pomáhala, byl uznán vinným. Přesto od pátečního soudu neodešel Schindler očištěn úplně, státní zástupkyně si totiž ponechala lhůtu na odvolání.

Zda letitá snaha o očištění jeho jména pro Jaroslava Schindlera zdárně končí, bude jisté až poté, co uplyne lhůta na odvolání. Do té doby pro něj existuje jen naděje, že bude konečně očištěn, když jej soud zprostil obžaloby. S nadějí od soudu neodešel jen Schindler, ale i druhý obžalovaný Tomáš Čepura. Oba si za čin odpykali tresty. Schindler ve vazbě, Čepura dokonce ve vězení.  

Schindler si kvůli rozsudku našel práci v Rakousku, aby mohl České poště postupně splatit domnělý lup a soudní výlohy. Zaměstnání v Česku totiž kvůli záznamu v trestním rejstříku nesehnal. „Nežije se mi s tím dobře, ale co mohu dělat s tím, když mě někdo křivě obviní,“ uvedl už dříve.

Schindler musí ještě počkat na rozhodnutí státní zástupkyně (zdroj: ČT24)

Před lety se k přepadení přiznal někdo jiný

O očištění svého jména i trestního rejstříku se Schindler snaží už dvanáct let. Muž strávil půl roku ve vazbě a od soudu odešel s pětiletou podmínkou a peněžitým trestem. Rozsudek znojemského soudu pak postupně potvrdily i další soudy.

Před několika lety se ale k přepadení přiznal jiný pachatel - Antonín Škrdla. Ten byl posléze i s Renatou Čučkovou, která mu pomáhala, skutečně uznán vinným. Soud ho potrestal třemi a půl lety vězení a Čučková vyvázla s podmínkou.

Za trestný čin dvou lidí byli potrestáni čtyři

Původně odsouzené ale soud neočistil. Soudce Jaromír Kapinus své rozhodnutí tenkrát zdůvodnil tím, že vina Antonína Škrdly a Renaty Čučkové je sice nesporná, ale to neznamená, že Schindler a Čepura jsou nevinní. Za stejný trestný čin, který i podle výpovědí přepadených pošťaček spáchali pouze dva lupiči, tak jsou stále potrestáni čtyři lidé.

Přitom Škrdla soudu velice podrobně popsal, jak pošťačky v roce 2004 přepadl. Jednou u nemocnice a podruhé ve sklepě bytového domu. Obě doručovatelky podle vlastních slov přepadl maskovaný v punčoše, obral o desítky tisíc korun a utekl. 

Schindlera se zastala až bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD). Její stížnosti vyhověl v roce 2013 Nejvyšší soud, který rozhodl, že justice musela znovu zvážit obnovu řízení v této kauze. Obnovu řízení, ve kterém se původně odsouzení chtěli očistit, pak soudy povolily až po řadě stížností a odvolání.