Amatérská jeskyně se v listopadu po dvou letech otevře veřejnosti

V Moravském krasu je více než 1100 jeskyní (zdroj: ČT24)

Zhruba půlkilometrový úsek nejdelšího podzemního systému střední Evropy – Amatérské jeskyně, bude mimořádně přístupný o dvou listopadových víkendech. Stane se tak k 60. výročí vyhlášení Moravského krasu chráněnou krajinnou oblastí. Prohlídka prostor bude odlišná od těch ostatních – v Amatérské jeskyni totiž nejsou žádné upravené chodníky, zábradlí ani schodiště.

Amatérskou jeskyni zpřístupňují ochranáři jen při mimořádných příležitostech. Naposledy tomu bylo před dvěma lety. Zpřístupněná část je dlouhá asi 500 metrů a říká se jí Ministerská trasa, celková délka jeskyně je ale zhruba 40 kilometrů. Část trasy si v minulosti prohlédlo několik ministrů životního prostředí a netradiční název dostal podle nich.

Prohlídka těchto podzemních prostor je zcela odlišná od prohlídky ostatních pěti podzemních prostor v Moravském krasu přístupných veřejnosti. V úseku nejsou žádné upravené chodníčky, zábradlí ani schodiště, na několika místech je třeba přebrodit potok. Návštěvníci se neobejdou bez helmy, svítilny a vhodného oděvu.

„K vidění je bohatá krápníková výzdoba a rozměrný Absolonův dóm, což jsou prostory veliké asi jako koncertní sál,“ popsal úsek Antonín Tůma z vedení Správy chráněné krajinné oblasti (CHKO). Prohlídky proběhnou o víkendech 12. a 13. listopadu a 26. a 27. listopadu. V každém dni projde jeskyní 15 skupin, přičemž každá může mít nejvýše deset lidí.

V jeskyni v 70. letech utonuli dva speleologové

Rozsáhlý podzemní systém nazvaný Amatérská jeskyně se podařilo speleologům popsat před 40 lety. Je známý nejen spletitostí chodeb, ale i tím, že se v něm stala největší tragédie v historii moravské speleologie. Zahynuli v něm 29. srpna 1970 speleologové Milan Šlechta a Marko Zahradníček. Krasem se tehdy přehnala bouřka, která zvedla spodní vody a dvojice utonula.

V Moravském krasu je více než 1100 jeskyní. Trvale zpřístupněno je ale pouze pět z nich. Nejslavnější jsou Punkevní jeskyně spojené s propastí Macocha. Ročně si je prohlédne 200 tisíc turistů z celého světa. Atrakcí Punkevních jeskyní je plavba po podzemní řece.