Majitel bytového domu opět netopí nájemníkům. Už třetí rok

Jakub Smolík, majitel bytového domu ve Frýdku-Místku, odmítá topit jeho obyvatelům. Už třetí sezonu. Dříve za to byl nepravomocně odsouzen. Navíc je obviněn v další kauze, ve které měl dům získat podvodem.

Většina nájemníků šesti bytů si myslí, že Jakub Smolík odmítá v domě topit jen proto, aby se odstěhovali. Jedna z obyvatelek domu to už udělala.

Například za letošních lednových mrazů musela rodina Literákova zapnout v bytě šest přímotopů, které si koupila, aby se aspoň trochu zahřála. „Měsíčně nás to stojí asi pět a půl tisíce korun,“ uvedl Literák. I tak mají v apartmánu jen asi jedenáct stupňů. Jejich sousedé Plucnarovi se raději tehdy na zimu odstěhovali. „Býváme v zimě u rodičů nebo na chalupě, kde si můžeme zatopit,“ uvedla Bronislava Plucnarová.

„Nájem a zálohy nájemníci platí podle svých slov Jakubovi Smolíkovi včas,“ uvedl redaktor České televize Jiří Loučka. Majitel domu Jakub Smolík, jenž bydlí v jednom z bytů, minulou zimu údajně ale téměř nepřetržitě větral. „Jeden z nájemníků zjistil proč. Ve sklepě našel načerno udělanou přípojku tepla. Plynaři přijeli na místo a podezření potvrdili. Černou přípojku do bytu Jakuba Smolíka a souseda, který bydlí o patro níž, zavřeli.

Bez tepla od roku 2014

Teplo nechal Smolík vypnout poprvé v roce 2014. Tvrdil, že nájemníci platí příliš nízké zálohy a někteří prý dlužili za vyúčtování. Nájemníci to však důrazně popírají. Dal jim za pravdu i Okresní soud ve Frýdku-Místku, podle kterého se Smolík svým jednáním dopustil útisku.

Redaktor ČT: Nájemníci domu ve Frýdku-Místku druhou zimu mrznou

Kvůli tomu, jakým způsobem dům získal, je Smolík spolu se dvěma dalšími muži obžalován ze zpronevěry a podvodu. Dům z roku 1928 patřil Sboru dobrovolných hasičů Místek. Hasiči se na objekt tehdy složili. Bývala tam i hasičárna. Sbor dobrovolných hasičů tak měl Smolík připravit o nemovitost za více než sedmnáct milionů korun. A problémy má Smolík i kvůli její dostavbě, kterou nezahájil, byť na to přijal miliony korun.