Řidiči autobusů znojemské MHD hodlají od pondělí stávkovat

V pondělí ve Znojmě a okolí nevyjede zřejmě většina autobusů. Odboráři dopravní firmy ZDS-Psota, která zajišťuje dopravu v obci i obslužnost některých meziměstských linek, totiž chtějí stávkovat. Informaci potvrdil zástupce odborářů Libor Weinstein, podle nějž se ke stávce hodlá připojit drtivá většina řidičů firmy. Odboráři po vedení společnosti požadují garanci zvýšení mezd. Weinstein ale uvedl, že odbory jsou stále ochotny jednat a stávku eventuálně odvolat.

Odbory dopravní firmy ZDS-Psota chtějí hodinovou mzdu řidiče 90 korun, přičemž do pracovní doby se má počítat i čas, kdy je řidič v práci, ale nejede. K tomu mají zaměstnanci dostávat 20 procent prémie, celkem tedy 108 korun za hodinu. 

Vedení firmy ale na navýšení platů nemá peníze a ani nenavrhlo žádný kompromis. Odboráři tak podle svých slov už nemají jinou možnost, než stávkovat. Stávka má být podle nich časově neomezená.

Stávkovou pohotovost drželi odboráři od letošního dubna a vedli řadu jednání s vedením firmy i s pomocí z ministerstva práce a sociálních věcí. Ředitel firmy Petr Chadim již dříve uvedl, že peníze na zvýšení platů nejsou. Dopravce dostává peníze od města a od kraje podle dříve uzavřených smluv.

Řidiči dostávají 100 korun za hodinu jízdy a 50 korun za hodinu takzvané čekací doby. Průměrně řidič stráví v práci měsíčně 230 až 280 hodin, hodinová mzda se tak pohybuje mezi 82 a 85 korunami, což je za měsíc kolem 21 tisíc.