Policie stíhá už druhou HIV pozitivní ženu, která šířila nákazu

Policie stíhá už druhou HIV pozitivní ženu, která šířila nákazu (zdroj: ČT24)

Královéhradecká policie stíhá po prostitutce z léta už druhou HIV pozitivní ženu, která s muži provozovala nechráněný sex, přestože o své nákaze věděla. Vyšetřovatelům by se v zájmu vlastního zdraví měli přihlásit muži, kteří se s těmito ženami scházeli. Obě ženy jsou ve vazbě.

Druhou HIV pozitivní je 23letá dívka z Hradecka, která zároveň trpí žloutenkou typu C. Už dříve byla odsouzena za nechráněný sex, ačkoliv o svých chorobách věděla. Se svými známými se pohybovala v prostředí heren a ubytoven, kde byl přístup k drogám.

Kriminalisté ji odhalili přes muže, kteří byli v kontaktu i s prostitutkou zadrženou v červenci. „Podle všeho se osobně neznaly, nicméně pocházejí ze stejné sociální skupiny,“ řekl ČT vyšetřovatel případů Michal Hynek.

První HIV pozitivní žena nabízela nechráněný sex nejméně od března 2015. Na internetu vystupovala pod přezdívkou Niky69, s klienty se scházela v královéhradeckých Svinarech. Měsíčně jich mohlo být až padesát. Zatím se jich ozvalo 26, nákaza se dosud u žádného neprokázala.

Ženám hrozí až 12 let

Tři měsíce po rizikovém sexu jsou v těle vytvořeny látky, které přítomnost viru HIV potvrdí, nebo vyvrátí. Příznaky nákazy se ale projeví dřív. „Horečka, malátnost, zvětší se lymfatické uzliny, může být i průjem,“ uvedla mikrobioložka z FN Hradec Králové Vlasta Štěpánová.

Obě ženy jsou obviněné z pokusu těžkého ublížení na zdraví a šíření nakažlivé nemoci. Hrozí jim až dvanáctileté vězení.