Prostitutka s HIV lákala muže na seznamce: Nakazit jich mohla stovky

Stovky mužů mohla nakazit virem HIV prostitutka, která nabízela své služby v Hradci Králové. Policie ji obvinila z pokusu těžkého ublížení na zdraví na více lidech a z šíření nakažlivé nemoci, za což jí hrozí až 12 let vězení. Soudce už ji poslal do vazby. Policie ale až po 14 dnech zveřejnila bližší údaje o její identitě: pátrá totiž po mužích, kteří se s ní setkali. Těch mohou být stovky, ale na policii se zatím přihlásil jen zlomek.

Jakékoliv indicie, které by muže na nakaženou společnici upozornily, museli policisté až dosud z příkazu státního zástupce úzkostlivě tajit.

Žena své sexuální služby nabízela zájemcům na internetovém portálu www.amateri.cz (případně s doménou .com) pod jménem Niky69. „S muži se scházela ve Svinarech u Hradce Králové, kde na zájemce počkala, nasedla k němu do auta a potom společně odjeli k blízkému lesíku, kde s nimi provozovala chráněný i nechráněný sex,“ uvedla mluvčí krajské policie Ivana Ježková. U prostitutky lékaři diagnostikovali HIV už v roce 2012 a byla poučena o bezpečném sexuálním chování.

Podle svých slov mohla mít měsíčně zhruba 20 zákazníků. Policistům se ale do současné doby podařilo zkontaktovat pouze 30 mužů, z nichž se pouhých devět přiznalo, že se ženou pohlavní styk skutečně měli.

Žena vystupovala na stránkách Amatéři.cz pod přezdívkou Niky69 (zdroj: ČT24)

Policie proto vyzývá muže, kteří měli s touto prostitutkou nechráněný pohlavní styk, aby se dostavili i na policii k poskytnutí svědectví. Zaručuje jim plnou diskrétnost. Měli by také absolvovat lékařské vyšetření, aby neohrožovali nejen sebe, ale i zdraví a život svého okolí. „Od okamžiku, kdy se virus dostane do organismu, se začne velmi rychle množit, a ten člověk se stává hned po několika málo dnech infekčním pro své okolí,“ vysvětluje rizika primář kliniky infekčních nemocí z hradecké fakultní nemocnice Jaroslav Kapla.

Výsledky testů se lidé dozvědí do tří dnů. Ani v případě negativního závěru ale nemůžou být docela klidní. Virus je totiž možné detekovat nejdřív po dvou měsících od nechráněného styku. 

V Česku bylo k 30. červnu 2783 HIV pozitivních

Lékaři v Česku evidují k 30. červnu 2783 HIV pozitivních. Z celkového počtu u 484 lidí propuklo onemocnění AIDS. „HIV infekce v naší zemi neoslabuje, ba naopak je stále značně silná a zvyšuje svůj náskok,“ upozornil Miroslav Hlavatý z organizace Red Ribbon, která se zabývá poradenstvím, prevencí a bojem proti AIDS. Preventivní opatření podle něj selhávají.

Z celkového počtu nakažených HIV jde o 2372 mužů a 411 žen. V případě propuknutí nemoci AIDS je to 392 nemocných mužů a 92 žen. Nemoci už podlehlo 199 mužů a 47 žen. „V červnu bylo diagnostikováno 27 nových případů HIV infekce,“ dodal Hlavatý. Nakazilo se 24 mužů a tři ženy, z toho bylo 15 gayů, kteří měli sex s dalšími muži.