Vystrkování zadku na konvoj americké armády není trestný čin, ale přestupek. Rozhodl soud

Muž, který koncem května vystrkoval nahý zadek na americký vojenský konvoj projíždějící Českem, nespáchal trestný čin výtržnictví. Vyškovský okresní soud postoupil případ Městskému úřadu. Podle soudu by jednání mohlo být přestupkem. Rozhodne o tom přestupková komise.

Konvoj projížděl koncem května Českou republikou na cvičení do Pobaltí, tvořilo jej asi 420 vojáků a 225 kusů vojenské techniky. Ve Vyškově na armádu čekali rodiče s dětmi, milovníci vojenské techniky, ale také skupina odpůrců. Novodobý válečný veterán Martin Zapletal byl jedním z nich. Opakovaně vstupoval do vozovky, stahoval si kalhoty a na projíždějící vojenskou techniku vystrkoval zadek. Na výzvy policistů nereagoval. Ti ho nakonec museli odvést.

Fotkami se muž chlubil na svém profilu na Facebooku
Zdroj: Facebookový profil Martina Zapletala

Původně dostal podmínku za výtržnictví

Muž původně dostal podmínku za výtržnictví, soud mu trestním příkazem uložil deset měsíců vězení s odkladem na dva roky. Muž však proti tomu podal odpor, a soud se proto záležitostí musel zabývat v hlavním líčení. V tom rozhodl, že se Martin Zapletal trestného činu výtržnictví nedopustil. Jeho chování by se dalo kvalifikovat jako přestupek. O tom ale bude muset rozhodnout přestupková komise.

Svůj protest by prý zopakoval znovu

Martin Zapletal svého chování nelituje. Prý by to zopakoval znovu. „Prozatím jsem volil nenásilnou formu odporu, doufám, že u toho zatím zůstaneme,“ uvedl. S rozhodnutím soudu byl spokojený. „Čekal jsem, že se z toho bude dělat opravdu monstrproces. Nicméně vnitřně jsem byl přesvědčený o tom, že pokud by to takhle nedopadlo dnes, tak by se k tomu dospělo složitější cestou později,“ dodal. Okresní soud ve Vyškově se kauzou holého pozadí Martina Zapletala zabýval přibližně dvě hodiny. Případ teď poputuje k úředníkům městského úřadu ve Vyškově.