Karlovarská policie zatkla prodejce cigaret, kteří obchodovali na cizí oprávnění

Reportér ČT Antonín Bruštík: Rozkrýt nelegální praktiky bylo obtížné (zdroj: ČT24)

Karlovarští kriminalisté odhalili největší nelegální obchod s cigaretami na západě Čech v letošním roce. Při razii na tržnici v Hraničné u Kraslic zatkli dva muže a jednu ženu. Obchodníci jsou podezřelí z toho, že ve velkém nakupovali cigarety na cizí živnostenské listy. Způsobili tak podle vyšetřovatelů daňový únik ve výši 26 milionů korun.

„Jednalo se o živnostenské oprávnění cizinců, kteří se již na území České republiky nezdržují. V tomto případě se jedná o prodej cigaret v hodnotě přibližně 300 milionů korun,“ uvedla krajská policejní mluvčí Kateřina Böhmová.

„Zadržené osoby jsou podezřelé ze zvlášť závažného zločinu krácení daně, poplatků a podobné povinné platby a hrozí jim v případě odsouzení trest odnětí svobody ve výši pět až deset let,“ řekla Böhmová.

Obchod vypadal legálně

Kriminalisté na případu pracovali rok. „Rozkrýt nelegální praktiky bylo velmi obtížné proto, že na první pohled vypadal celý obchod legálně. Prodejci nenabízeli pašované krabičky cigaret například s ukrajinskými nebo ruskými kolky a nešlo ani o falešné napodobeniny. Kolky byly skutečné, krabičky ale nikdo nedanil,“ uvedl zpravodaj ČT Antonín Bruštík.

Případ je podle kriminalistů na začátku vyšetřování. V současné době policie provádí výslechy, domovní prohlídky nebo prohlídky nebytových prostor. Obviněných tak může být víc a vzrůst může i výše škody.