Epidemie žloutenky na jihu Moravy nepolevuje a lékařům docházejí vakcíny

Už 319 lidí se od začátku roku nakazilo na jižní Moravě hepatitidou typu A. Jen za poslední týden přibylo 25 nových případů. Kromě nárůstu počtu pacientů nakažených touto nemocí hlásí lékaři další problém: Začínají docházet očkovací látky.

Zatímco na přelomu září a října přibylo jen devět nových případů, nyní je nárůst stejný jako v létě, kdy epidemie dosahovala svého vrcholu. „Pokles jsme registrovali, ale neradovali jsme se předčasně. Inkubační doba je 50 dnů a lidé se ještě vracejí z dovolených,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Vývoj epidemie žloutenky na jižní Moravě
Zdroj: ČT24

Nejvíce nemocných je stále v Brně a jedním z ohnisek zůstává hlavní nádraží, odkud nyní pochází 80 procent nakažených. „Nicméně máme hlášené případy prakticky ze všech okresů jižní Moravy, inkubační doba žloutenky je 50 dní ve svém maximu,“ dodala Ciupek. Mezi nemocnými byli původně spíše lidé z okraje společnosti, v současnosti je však hepatitida rozšířena zejména mezi většinovou populací.

Šíření epidemie se zatím podařilo zastavit na školách, přesto hygienici evidují už tři nakažené děti. Každé z nich navštěvovalo jinou školu. Protože je hepatitida typu A kontaktní nemocí, je nutné si před každým jídlem umýt řádně ruce. Rizikové je také například sdílení jedné cigarety více lidmi.

Chybí vakcíny proti žloutence

Nejspolehlivější ochranou zůstává očkování. Sehnat v Brně vakcínu ale začíná být problémem. „Chybí téměř na všech pracovištích, jsou ojedinělá pracoviště, kde ještě očkovací látka je,“ uvedla vedoucí Oddělení očkování a cestovní medicíny Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě Anna Přívorová.

Výrobci slíbili, že dodávky obnoví na přelomu října a listopadu. Předtím než vakcíny došly, město Brno stihlo naočkovat přes 400 strážníků a sociálních úředníků. Moravská metropole se nyní připravuje na vakcinaci 300 lidí žijících na okraji společnosti a stovky sociálních pracovníků.