Ani zima, ani horko, kryt civilní ochrany je pro depozitář ideální

Události v regionech: Husitské muzeum v Táboře má nový depozitář (zdroj: ČT24)

Husitské muzeum v Táboře má nový depozitář. Vznikl v bývalém krytu civilní obrany, který již sloužil také jako agitační středisko, pošta nebo hudební klub. Ačkoli nyní poslouží jako zázemí pro muzejní exponáty, stále si uchová svoji původní podobu.

Někdejší kryt v Táboře svůj původ nezapře. Stále se do něj vchází mohutnými železobetonovými dveřmi, které zamyká původní klíč. Za dveřmi pak je nový depozitář Husitského muzea. Podmínky v bývalém krytu jsou pro jejich uchování ideální. „V létě nemusíme klimatizovat a v zimě nedochází k takovému prochládání,“ charakterizoval je ředitel muzea Jakub Smrčka.

Bez rekonstrukce se ovšem podzemní prostory neobešly. Na jedné straně zůstala například původní dekontaminační místnost nebo ventilace, na druhé straně teď někdejší kryt nabízí nejen jako zázemí pro muzejní exponáty, ale také pro semináře nebo školní programy.

Lidé se dovnitř budou moci podívat v pondělí, kdy bude den otevřených dveří. Poté již začne stěhování exponátů. V depozitáři bude úplně všechno, co pracovníci muzea objevili při archeologických výzkumech.