Akce, jakou železnice nepamatuje. Vykolejený jeřáb nevytáhl vlak ani tank. Zkusí to megajeřáb

Speciální obří silniční jeřáb se zítra pokusí dostat zpět na koleje nehodový jeřáb Českých drah. Ten minulý týden vykolejil ve Vnorovech na Hodonínsku poté, co se vydal na pomoc osobnímu vlaku, který v místě vykolejil po tragické srážce s traktorem.

Scéna jako z pohádky O veliké řepě. S tím rozdílem, že se železničáři už týden nepokoušejí vytáhnout řepu, ale vykolejený nehodový jeřáb. Ten sám vykolejil, když pomáhal havarovanému osobnímu vlaku. Táhnout už pomáhal další nehodový vlak, jeřáb a pak i speciální tank. Záchranu vidí Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) v obřím jeřábu, který si půjčují od soukromé firmy.

  • Hmotnost: 80 tun
    Nosnost: 700 tun
    Délka ramene: 150 metrů

Nebude to však zadarmo, vedle peněz za pronájem musel správce železnice nechat vytrhat asi sto metrů kolejí. Záchranná akce tak bude stát 700 tisíc korun.

Pro zachránce vybudovali „štěrkový koberec“

Samotné vyprošťování nebude ovšem ani tentokrát otázka hodiny. Obří jeřáb přijede ráno po nové, čtyři metry široké štěrkové cestě, kterou tento týden SŽDC vybudovala místo kolejiště. Když se dostane na místo, začne couvat k vykolejenému jeřábu. To by mělo trvat přibližně 20 minut. Potom však poměrně dlouho potrvá samotné ukotvení jeřábu. Může se protáhnout až na šest hodin. Pokud půjde vše dobře,  kolem poledne by mohl začít pokus postavit havarovaný stroj na koleje. 

Jak dlouho bude operace trvat, nikdo odhadnout nedokáže. Mluvčí Českých drah Monika Bezuchová řekla, že v případě komplikací počítají v krizovém plánu s tím, že se práce protáhnou do soboty.

Po skončení záchranné mise začnou dělníci odstraňovat novou cestu a stavět novou železnici – vracet koleje i pražce. Pak by měl záchranný kolejový jeřáb odjet do Strážnice, kde čeká i poškozená souprava. Všechny vozy odcestují nakonec do depa ve Veselí nad Moravou.

Cestující, kteří rádi jezdí vlakem, budou muset ještě nějakou dobu vzít za vděk náhradní autobusovou dopravou po silnici. Trať by měla být průjezdná na konci září.

Přípravy na megaakci ve Vnorovech sledovala redaktorka Gabriela Netopilová (zdroj: ČT24)