Rodiče měli týrat čtyři děti. Hlady je podle obžaloby trápili i tři týdny

Případ týrání dětí začal ve čtvrtek projednávat soud v Havířově. Obžaloba z činu viní rodiče čtyř synů, kteří měli děti trestat nejen nadměrnými fyzickými tresty. Podle zjištění redaktorky České televize Markéty Radové chlapce trápili i několikatýdenní hladovkou.

„V celém případě hraje roli náboženský fanatismus,“ podotkla Markéta Radová na adresu rodičů, kteří uvedli, že svůj život zasvětili bohu a Ježíši Kristu. Své čtyři syny vychovávali v menším bytě v Havířově. Nastolili jim přitom podle obžaloby velmi tvrdý režim.

„Nepouštěli je mimo byt, zakazovali jim hraní s kamarády,“ uvedla Markéta Radová. Matka děti vzdělávala sama doma. Jakmile byly děti starší a dostaly se na gymnázium, museli rodiče pravidelně prozvoňovat na mobilní telefony, aby bylo zcela jasné, kde jsou.

Soud řeší případ týrání dětí

Podle obžaloby děti trpěly nadměrnými fyzickými tresty, a to i za malé prohřešky. Rodiče je měli bít řemeny či plastovými lahvemi, když si děti po sobě neuklidily, měly stát bosy na hranách plastových kostek. „A to i po dobu několika hodin,“ doplnila Markéta Radová.

Krajním trestem pak byly hladovky, které měly trvat i tři týdny. Starší tři chlapci při nich dostávali jen vodu, občas jim matka tajně dala třeba salát, uvedla obžaloba.

Děti požádaly o svěření do ústavní péče

Případ vyšel najevo v době, kdy dva z chlapců utekli z domova a požádali o pobyt v ústavu. Případ, který měl ve čtvrtek u soudu první stání, bude pokračovat dalšími výslechy svědků a soudních znalců.

Podobně rozsáhlý případ týrání se v Česku řešil před deseti lety. Skupina šesti lidí v něm týrala dva chlapce. Cílem skupiny bylo podle ČTK vytvořit z hochů lidi se zlomenou vůlí, připravené na slovo poslechnout jakékoli rozkazy. Motivy týrání se ale nepodařilo uspokojivě vysvětlit. Podle znalců budou mít chlapci psychické potíže celý život.